Novosti

Generalski zbor: Jesu li šutnjom na Milanovićeve uvrede generali izdali branitelje?

generaliprijem

Premijer Milanović: ”Ti koji su stali s oružjem su u pravilu bili s manje škole i iz siromašnijih obitelji. Ja Hrvatsku oružjem nisam branio. Elita je ostala na Sveučilištima i uredima. To su činjenice.”

U emisiji Bujica na Osječkoj TV objavljena je izjava premijera Zorana Milanovića snimljena 8. lipnja na sastanku s predstavnicima branitelja iz Savske i braniteljskih i veteranskih udruga iz cijele Hrvatske:

”Ti koji su stali s oružjem su u pravilu bili s manje škole i iz siromašnijih obitelji. Ja Hrvatsku oružjem nisam branio. Elita je ostala na Sveučilištima i uredima. To su činjenice.”

Na te Milanovićeve uvrede reagirale su brojne braniteljske udruge i pojedinci. Zgražaju se na premijerove uvrede, omalovažavanje i ponižavanje branitelja.

Milanović sebe očito smatra elitom koja je ostala na Sveučilištu. Veći broj njih smatra ga dezerterom. Istina, Milanović je u karijeri kratko vidio rata. Zahvaljujući znanju ruskoga tijekom 1994. kao izaslanik OESS-a proveo je 45 dana u Nagorno Karabahu, dijelu Azerbejdžanu koji je bila okupirala armenska vojska. O tamošnjem iskustvu pričao je da mu je najveća opasnost bila letenje neredovito servisiranim ruskim zrakoplovima.

Nakon Milanovićevih uvreda braniteljima očekivali smo reakcije s još najmanje dvije adrese: Hrvatske demokratske zajednice i Generalskog zbora. Nisu se oglasili.

HDZ možemo razmjeti. Šef stranke bio je u Bruxellesu, a bez šefa se u toj stranci rijetko se tko usudi javno razmišljati. Premda imaju Odbor za branitelje, koji vodi Željko Dilber, i Zajednicu branitelja Gojko Šušak, koju predstavlja general Miljenko Filipović, nisu se oglasili. Imaju i Odbor za medije (predsjednica je Sunčana Glavak) i nekolicinu glasnogovornika, ali nisu reagirali.

Možda pristaju na Milanovićeve uvrede ili se slažu da su sirotinja i neobrazovani branili Hrvatsku.

Nama je zanimljivije da se na nove premijerove uvrede nije oglasio nitko iz Generalskog zbora. Treba priznati da među članovima generalskog zbora ima živih dokaza za Milanovićevu tvrdnju o “neobrazovanim” braniteljima. Koliko su bili gospodarski moćni (siromašni) ovdje je manje važno.

Njih četiri-pet ni u jednoj respektabilnoj vojsci ne bi dogurali dalje od kaplara. O junaštvou i doprinosu obrani zemlje ovdje nije riječ. Riječ je o zvanju časnika i činu generala. I jedno i drugo obavezuju i u ratu i u miru.

Jesu li šutnjom na Milanovićeve uvrede izdali hrvatske branitelje?

 

Izvor: maxportal.hr

Foto: M. Marković:Ured predsjednika

 

O autoru

Braniteljski

Portal Braniteljski.hr posvećen je i namijenjen svim braniteljima Domovinskog rata te onima koji žele naučiti nešto više o procesu koji je doveo do osamostaljenja i stvaranja neovisne Republike Hrvatske.