Izdvojeno Na današnji dan

Povijesno postrojavanje “Zenga”

U proljeće 1991. godine Hrvatska je bila pod velikim pritiskom – uz pobune srpskog stanovništva i događaje na Plitvicama i u Pakracu, konstantno je prijetila opasnost vojne intervencije JNA kako bi se očuvala Jugoslavija. Posljedično se javila potreba da Hrvatska osnuje vlastite vojne snage, što je bilo potrebno učiniti unutar okvira zakona Jugoslavije, s obzirom na to da je Hrvatska još uvijek bila njezinim dijelom.

U skladu s tim, reorganiziraju se policijske snage te se osniva Zbor narodne garde – preteča Hrvatske vojske. Dana 9. travnja 1991. u Banskim dvorima održana je prva sjednica Vrhovnog državnog vijeća (savjetodavno tijelo koje je prema odluci predsjednika Republike zamijenilo dotadašnje Vijeće za narodnu obranu i zaštitu ustavnog poretka) na kojoj je donesena odluka da Hrvatska mora ustrojiti svoje oružane snage. No, budući da je Hrvatska još uvijek bila u sastavu Jugoslavije. to se moglo obaviti jedino unutar Ministarstva unutarnjih poslova. Zbog toga se, u skladu sa saveznim i republičkim zakonima, MUP reorganizirao i preustrojio u vojno-policijske postrojbe.

Nakon toga, 12. travnja, Vlada RH utvrdila da će ZNG kao “profesionalna, uniformirana i naoružana formacija” biti pod zapovjedništvom Ministarstva obrane, a ministar obrane Martin Špegelj iznio je plan stvaranja operativne jezgre ZNG-a sa zadaćama ustrojavanja operativnog sektora, sektora logistike, obavještajne djelatnosti itd. Pravne osnove za ustrojavanje ZNG-a stvorene su Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o unutarnjim poslovima koji je Sabor Republike Hrvatske donio 18. travnja 1991., a u kojem se među redarstvenim službama ustrojenim u MUP-u za zaštitu Ustavom utvrđenog poretka spominje i Zbor narodne garde.

Međutim, državni vrh još prije se itekako brinuo o sigurnosti države organizirajući specijalne jedinice policije, što je zapravo bila preteča Hrvatske vojske. Nakon balvan revolucije i otvorene pobune u svim dijelovima zemlje gdje su Srbi činili većinsko stanovništvo, koja je kulminirala oružanom pobunom u Pakracu i terorističkim zaposjedanjem Plitvičkih jezera, Hrvatska više nije smjela odgađati proces ustrojavanja snaga za obranu od velikosrpskih pretenzija.

Stvarno i službeno ustrojavanje započelo je 10. svibnja 1991. godine, nakon što su regulirana kadrovska, tehnička, financijska, materijalna i druga pitanja o prevođenju pripadnika policije u postrojbe ZNG-a, a do kraja svibnja osnovane su i prve četiri brigade – “Tigrovi”, “Gromovi”, “Kune” i “Pauci”. Nakon formiranja Zbora narodne garde, kolokvijalno zvanim “Zenge”, 28. svibnja 1991. godine održalo se povijesno postrojavanje na stadionu NK Zagreba u Kranjčevićevoj ulici u Zagrebu. Ovim se događajem pred punim stadionom željelo ohrabriti građane Hrvatske te podići moral pred prijetnjom od agresije. Na stadionu se postrojilo oko 800 vojnika, nekoliko protuzrakoplovnih sustava, oklopnih vozila i transportera. Osim toga, svečanosti su prisustvovale i Počasna predsjednička garda, postrojba sinjskih alkara te glazba ZNG-a. Prijavak predsjedniku Hrvatske, dr. Franji Tuđmanu, podnio je Neven Martić, a taj je čin označio osnivanje oružanih snaga. Nakon toga, sve su jedinice prisegnule:

Svečano prisežem da ću vjerno i časno izvršavati dužnosti koje se od mene, pripadnika Hrvatske narodne garde, zahtijevaju i da ću se savjesno i odgovorno pokoravati svim službenim naredbama i zapovijedima. Prisežem da ću, i uz žrtvu vlastitog života, štititi i braniti svoju domovinu Hrvatsku, njezin suverenitet, teritorijalnu cjelovitost i sve njezine građane.

Brigade ZNG-a potom su primile hrvatske zastave, a predsjednik Tuđman poručio je:

Vi ste danas položili prisegu i preuzeli veliku i plemenitu obvezu. (…) Nadam se da ćemo demokratskim putem spriječiti one koji nam žele raditi o glavi. Ali, bude li potrebno, branit ćemo svi skupa, do posljednjeg, svoju slobodu i suverenost.

Istodobno s ustrojavanjem profesionalnih oružanih snaga, od 15. ožujka 1991. započelo je i ustrojavanje odreda Narodne zaštite. Bio je to nastavak procesa osnivanja nenaoružanih dragovoljačkih odreda, kao oblika obrane od prijeteće agresije JNA i pobunjenih Srba u Hrvatskoj. Masovno i dragovoljno pristupanje dragovoljačkim postrojbama i odredima Narodne zaštite potvrdilo je odlučnost Hrvata, ali i hrvatskih građana ostalih narodnosti, da se suprotstave prijetećoj agresiji JNA i srpsko-crnogorskih snaga.

Ovim su svečanim događajem ustrojene Oružane snage Republike Hrvatske, zbog čega se današnji dan obilježava kao Dan Oružanih snaga RH te Dan Hrvatske kopnene vojske.

Svim braniteljima, pripadnicima “Zenge”, želimo sretnu 29. obljetnicu!

 

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta “Branitelji u društvu” koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

  • Zdenko Radelić, Davor Marijan, Nikica Barić, Albert Bing, Dražen Živić; Stvaranje hrvatske države i Domovinski rat, ŠK, Zagreb,
  • Hrvatski vojnik – vojnostručni magazin; Postrojavanje Zbora narodne garde 28. svibnja 1991., br.500, 2016.

O autoru

Ivana Njavro

Rođena 25.09.1989.u Metkoviću, prvostupnica je filozofije i magistrica povijesti. Voli pse, kavu i psihološke trilere. Od 2014. djeluje na portalu kao novinarka i spisateljica članaka povijesne tematike. U rujnu 2018. postaje urednica portala braniteljski.hr.