Na današnji dan

Pogibija Marijana Kulhavija – Foke

marijan kulhavi foka

19. kolovoza 1991. odmah se uključio u obranu Pakraca tako što je zajedno s još nekim civilima pružao otpor pobunjenicima i tako pomagao gotovo opkoljenim policajcima u Policijskoj postaji.

Marijan Kulhavi – Foka rođen je 09. studenog 1956. godine u Pakracu. Po narodnosti je bio Hrvat, a živio je u dijelu Pakraca zvanom Mala Krndija. Posmrtno je odlikovan činom pukovnika Hrvatske vojske.

Od početka demokratskih promjena učlanio se u lokalni HDZ preko kojega je organizirao obranu Pakraca i Prekopakre. Često je lijepo plakate po gradu i organizirao osiguranje sastanaka u Hrvatskom domu ili na nekim drugim lokacijama u gradu. Surađivao je također s policijom po pitanju organiziranja noćnih straža. 19. kolovoza 1991. odmah se uključio u obranu Pakraca tako što je zajedno s još nekim civilima pružao otpor pobunjenicima i tako pomagao gotovo opkoljenim policajcima u Policijskoj postaji.

Tijekom rata obnašao je funkciju zamjenika pomoćnika Povjerenika Vlade RH u općini Pakrac za poslove obrane i istovremeno pomoćnik zapovjednika 76. samostalnog bataljuna. Bio je izrazito poštovan od suboraca i civila zbog svojih vojničkih sposobnosti, ali i ljudskosti. Nije dao da se na bilo koji način uznemiravaju civili srpske nacionalnosti koji su ostali u Pakracu i Prekopakri ili pak zarobljeni neprijateljski vojnici. Sudjelovao je u gotovo svim akcijama na području Pakraca, od Bitke za Batinjane, oslobađanja predjela Zukve, dijela grada Pilana, Šokačkih Kusonja, Dereze, Kusonja… Nekoliko puta je išao i pomoći obrani Lipika.

Nakon gubitaka 28. prosinca 1991. u operaciji „Alfa“, sljedeći dan se krenulo u akciju vraćanja prije zaposjednutih položaja. Prva je prema Pakračkim vinogradima krenula diverzantska satnija iz Bjelovara (80-ak ljudi) koju su predvodili domaći ljudi. Unatoč otporu, oni su preko Ulice sv. Roka došli do pred vrh Pakračkih vinograda u Ulici 105. brigade. Foka je trebao doći s glavninom snaga (oko 200 ljudi 55. samostalnog bataljuna Bjelovar). Oko 14,00 krenuli su s ceste Pakrac – Požega.

Foka je vodio prethodnicu od 6 izviđača, a 100-tinjak metara iza njih išla je glavnina snaga. Pred kraj Ulice sv. Roka upali su u neprijateljsku zasjedu (unatoč upozorenjima diverzanata koji su primijetili neprijateljsko ukopavanje) te su poginuli svi osim Davora Žignjara koji se uspio izvući iz neprijateljske zamke. Foka je pogođen u nogu te se sakrio iza hrpice naslaganih drva i preko motorole zvao u pomoć. Nažalost, nije mu bilo spasa, jedan branitelj koji mu je pokušao pomoći, odmah je ubijen. Marijan Kulhavi – Foka kasnije si je sam oduzeo život iz očeve Berete ne želeći živ pasti u ruke neprijatelja. Uvečer, i pripadnici izviđačkog voda i pripadnici 55. samostalnog bataljuna vratili su se u Pakrac. O kakvom se domoljubu i vojniku radilo, govori činjenica kako je major JNA koji je bio na razmjeni tijela rekao kako bi svaka vojska na svijetu htjela imati časnika kakav je bio Foka.

U operaciji „Alfa“ hrvatske su snage imale 35 poginulih i 62 ranjena vojnika, od čega je 7 poginulih i 38 ranjenih bilo iz 3. satnije pakračkog 76. bataljuna. U toj akciji poginuo je Marijan Kulhavi – Foka, jedan od najhrabrijih pakračkih branitelja, a zapovjednik 3. satnije 76. bataljuna, Stipo Hodak, teško je ranjen. 03. siječnja na snagu stupa Sarajevsko primirje te oslobodilačke akcije na pakračkom ratištu prestaju do VRA „Bljesak“.

Izvor: Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat

O autoru

Braniteljski

Portal Braniteljski.hr posvećen je i namijenjen svim braniteljima Domovinskog rata te onima koji žele naučiti nešto više o procesu koji je doveo do osamostaljenja i stvaranja neovisne Republike Hrvatske.