Novosti

“Pume” proslavile 22. godišnjicu osnivanja gardijske brigade

puma22god1

Udruga veterana 7. gardijska brigada „PUMA“ organizirala je obilježavanje 22. obljetnice osnivanja 7. gardijske brigade „PUMA“.

Udruga veterana 7. gardijska brigada „PUMA“ organizirala je obilježavanje 22. obljetnice osnivanja 7. gardijske brigade „PUMA“.

U samom obilježavanju obljetnice sudjelovali su bivši pripadnici 7. gardijske brigade „PUMA“, članovi udruge, obitelji poginulih branitelja, pripadnici bojne „PUMA“ iz Našica, građani, a posebno nam je zadovoljstvo pričinilo sudjelovanje učenika varaždinskih osnovnih škola.

Program obilježavanja započeo je u subotu, 20. prosinca, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomen obilježja 5. bojni 1.A brigade ZNG „Tigrovi“, na Vinici, čiji pripadnici su bili okosnica formiranja 7. gardijske brigade. Isti dan održana je i sv. misa za poginule i nestalog pripadnika 7. gardijske brigade i za sve koji su položili život u obrani Domovine, u kapelici Sv. Juraja u bivšoj vojarni u Optujskoj ulici u Varaždinu, gdje je bilo sjedište „Puma“.

Nakon mise organizirano je druženje veterana „Puma“ u prostoru Memorijalno rekreacijskog centra Hrvatskih branitelja u Varaždinu, također u bivšoj vojarni. Bila je to prigoda da se ratni kolege ponovo vide, porazgovaraju i prisjete slavnih i ponosnih dana iz Domovinskog rata. Druženje je proteklo u ugodnoj atmosferi, a u organizaciji su nam puno pomogli članovi UDVDR Podružnica Varaždin, koji su se kao domaćini u MRCHBV potrudili da se sve provede s lakoćom. Zahvaljujemo im na izvrsnoj suradnji.

Obilježavanje obljetnice nastavljeno je na sam dan osnivanja 7. gardijske brigade „Puma“, 23. prosinca, sv. misom u Varaždinskoj katedrali, koju je predvodio Varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak. Varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak predvodio je zadušno misno slavlje za 90 poginulih i preminulih i jednog nestalog pripadnika “Puma“, a sv. misi nazočili su veterani 7. gardijske brigade, izaslanstva braniteljskih udruga s područja Varaždinske županije, članovi obitelji hrvatskih bojovnika koji su poginuli u Domovinskom ratu te brojni gosti i uzvanici.

Nakon mise, u Parku 7. gardijske brigade u Varaždinu, kod spomenika nestalom i poginulim pripadnicima i 7. gardijskoj brigadi „PUMA“, održana je Povjesnica 7. gardijske brigade „PUMA“ za učenike Varaždinskih osnovnih škola, kako bi iz prve ruke, od autentičnih pripadnika 7. gardijske brigade, čuli svjedočanstva o ratnom putu slavne postrojbe. Za učenike je osigurana mala okrijepa čajem i klipićima, a mogli su se zasladiti i bonbonima.

Poslije „sata povijesti“, članovi udruge su, uz predstavnike Ministarstva obrane, Ministarstva branitelja, Varaždinske županije i grada Varaždina, položili vijence i upalili svijeće kod Križa zahvalnosti u Varaždinu, prisjetivši se svih koji su sudjelovali u oslobađanju i stvaranju Republike Hrvatske.

U sklopu obilježavanja 22. obljetnice osnivanja 7. gardijske brigade „PUMA“, u Našicama, gdje je sjedište bojne „Puma“, koja je slijednik 7. gardijske brigade u sustavu Hrvatske vojske, održano je obilježavanje Dana bojne „Puma“, čemu su nazočili i predstavnici Udruge „Puma“. Također, povodom obilježavanja obljetnice, Varaždinska Televizija pripremila je i, u tri termina, emitirala, specijalnu emisiju o 7. gardijskoj brigadi „Puma“, a gosti koji su za gledatelje govorili o 7. gardijskoj brigadi, bili su istaknuti ratni zapovjednici iz brigade, Željko Dvekar, Zdravko Jakop i Mirko Martinjak.

Već tradicionalno, i gradonačelnik Varaždina, Goran Habuš i župan Varaždinske županije Predrag Štromar, na kraju godine, a povodom obljetnice osnivanja 7. gardijske brigade „PUMA“, priredili su prijem predstavnika Udruge veterana 7. gardijske brigade „PUMA“, gdje su razgovarali o protekloj suradnji Udruge s jedinicama lokalne samouprave, te o što boljoj organizaciji i suradnji u predstojećim aktivnostima Udruge. Pri tome je naglašeno kako je ova suradnja Udruge, grada Varaždina i Varaždinske županije, primjer uspješnog provođenja aktivnosti i djelatnosti organizacija civilnog društva u lokalnoj zajednici.

Udruga veterana 7. gardijska brigada „Puma“ i nadalje će čuvati sjećanje na sve „Pume“ i postrojbu koja je dala izuzetan doprinos slobodi koju danas svi u Hrvatskoj uživaju.

puma22godpuma22god2puma22god3

O autoru

Braniteljski

Portal Braniteljski.hr posvećen je i namijenjen svim braniteljima Domovinskog rata te onima koji žele naučiti nešto više o procesu koji je doveo do osamostaljenja i stvaranja neovisne Republike Hrvatske.