Kultura

Pakao srpskog logora Stara Gradiška 1991. godine

vlado0

Odlučio sam sve ovo napisati, jer da nisam, živio bih do smrti pod dojmom da sam prešutio što nije trebalo prešutjeti, skrio što nije trebalo skriti, propustio ono što nisam smio propustiti.

U petak, 23. siječnja 2015. godine u 17:00, Vlado Radošić, dragovoljac Domovinskog rata, održao je u braniteljskom šatoru predstavljanje knjige „Pakao srpskog logora Stara Gradiška 1991. godine“. Predstavljanje knjige obilježio je emocionalan ton autora i izražena empatija prema žrtvama logora Stara Gradiška. Branitelji u prepunom šatoru zahvalili su autoru na trudu i radu koji ulaže u promicanje istine o Domovinskom ratu. 

Na početku predstavljanja Đuro Glogoški zahvalio je autoru što je donio odluku da promociju održi u Savskoj 66 te je istaknuo da smo svjedoci kako se u školskim udžbenicima ne uči prava istina o Domovinskom ratu. No, zahvaljujući onima koji pišu knjige utemeljene na istini, Domovinski rat neće biti zaboravljen. Također je naglasio kako se nada da će jednoga dana jedna od tih knjiga postati dio školske lektire te je zaključio:

„No, da bismo do toga svega došli, nažalost, morala se dogoditi Savska, morao se dogoditi ovaj šator, ali vjerujem da ćemo zajedno doći do cilja da Domovinski rat ima svoje mjesto koje mu pripada.“

Knjiga je napisana na 380 stranica, a pri pisanju knjige autor se koristio originalnom srpskom dokumentacijom i svjedočanstvima logoraša. Pored dokumenta o vojnom djelovanju pobunjenih Srba, knjiga obuhvaća i dokumente o djelovanju različitih civilnih struktura pobunjenih Srba, kao i vrijedne fotografije. Dokumentacija se prikupljala od kolovoza 1991. godine pa sve do danas. Autor smatra kako je najvjerodostojnija i najvrjednija dokumentacija prikupljena nakon vojno-redarstvene akcije „Bljesak“, gdje je pronađena knjiga „Samice“ i knjiga „Izvještaja“.
Prikupljena dokumentacija ukazuje na patnje koje su podnijeli zatočenici logora u periodu od 3. rujna do 31. prosinca 1991. godine.
Autor ističe kako se na pisanje knjige odlučio nakon umirovljenja jer je želio prenijeti istinu o patnjama koje su pretrpjeli zatočenici logora te je htio spriječiti iskrivljavanje povijesnih činjenica.
Autor je za kraj istaknuo:

„Odlučio sam sve ovo napisati, jer da nisam, živio bih do smrti pod dojmom da sam prešutio što nije trebalo prešutjeti, skrio što nije trebalo skriti, propustio ono što nisam smio propustiti.“

U slijedećih nekoliko dana ćemo vam predstaviti pojedine dijelove knjige „Pakao srpskog logora Stara Gradiška 1991. godine“, kao i intervju s autorom knjige.

vlado4

vlado5

vlado3

vlado2

vlado2

O autoru

Braniteljski

Portal Braniteljski.hr posvećen je i namijenjen svim braniteljima Domovinskog rata te onima koji žele naučiti nešto više o procesu koji je doveo do osamostaljenja i stvaranja neovisne Republike Hrvatske.