Novosti

Dugoročno rješenje zaduženih u švicarskim francima

frank

Podrazumijeva se da bi u državnim institucijama trebali biti zaposleni stručnjaci koji znaju predvidjeti rizike i jasno ih komunicirati prema svim građanima. No tu nastaje problem jer…

Odluka predsjednika vlade RH, Zorana Milanovića, kako će se tečaj švicarskog franka (CHF) zamrznuti na 6,39 kuna, jasno upućuje na to da za vrijeme njegovog mandata neće više biti stresova za građane zadužene u toj valuti. No, ta politička odluka ide u korist sadašnjoj Vladi, a zaduženima u CHF to dugoročno ne odgovara. Građanima zaduženima u CHF potrebno je održivo rješenje za 30-ak sljedećih godina.

Postoji niz mogućih rješenja. Jedno je i konverzija kredita iz CHF u kune. No kako se radi o podijeljenoj odgovornosti moguće rješenje bi bilo bankama odrediti da se odreknu dijela kamate, npr. do 33%, da država intervenira tako da formira nacionalni fond za pomoć dužnicima u CHF alokacijom, npr. 5% sredstava iz mirovinskih fondova, a uz preduvjet da su zaduženi građani zaposleni kako bi bili u mogućnost podnijeti svoj dio odgovornosti. Sigurno je da postoji niz rješenja, ali za kvalitetno dugoročno rješenje koje će biti win-win za sve uključene strane prije svega je potreban transparentan dijalog.
U slučaju da ne postoji dobra volja bankarskog sektora za podjelom odgovornosti zbog izgubljenih profita, banke uvijek mogu tražiti dokapitalizaciju.
Tu se otvara mogućnost RH da djeluje i koja bi time stekla dio suvlasništva u bankama. No, za dugoročnu sigurnost građana potrebno je uvesti još nekoliko praksi: transparentnu komunikaciju svih rizika prema građanima od strane svih odgovornih institucija, osvješćivanje važnosti upravljanja vlastitim financijama uvođenjem edukacije od prvog dana školovanja i osvješćivanje građana o odgovornosti državnih institucija.
 
Građani, mediji i stručna javnost trebaju prihvatiti kako se u ovom slučaju radi o podijeljenoj odgovornosti između: zaduženih u CHF, HNB-a, banaka, Sabora, Ministarstva financija, saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost, itd. Prije svega HNB je nedovoljno transparentno komunicirala rizike, a s druge strane banke su agresivno promovirale kredite u CHF. Također je nepravedno tvrditi da su građani  sami krivi. Građani RH trebali bi u svakom smislu biti zaštićeni, budući da plaćaju poreze i prireze što omogućava rad državnih institucija. Podrazumijeva se da bi u državnim institucijama trebali biti zaposleni stručnjaci koji znaju predvidjeti rizike i jasno ih komunicirati prema svim građanima. No tu nastaje problem jer često puta ili ne znaju dobro procijeniti rizike ili ih ne komuniciraju. Kultura transparentne komunikacije rizika  s javnošću u RH potpuno je nerazvijena, pa često građani ispadnu žrtve.
 
Financijska nestabilnost građana utječe na gospodarsku krizu, a time i na nacionalnu sigurnost. Vrlo je zabrinjavajuće ako to nitko od odgovornih za upravljanje državnom ne želi shvatiti.
 
Potrebno bi bilo osvrnuti se i na same banke. Pogrešno ih je doživljavati kao i svaku drugu profitabilnu industriju. Zašto? Osobni dohodak građani po zakonu moraju primati preko banaka. Dakle, već tu se radi o uvjetu koji je u interesu građana, ali banke stavlja u drugačiju, povoljniju, ali i odgovorniju poziciju od drugih industrija. Na samom primjeru zaduženih u CHF jasno je da su banke iskoristile svoju poziciju na štetu građana, pa bi temeljem toga trebalo preispitati politike korporativne društvene odgovornosti banaka, te sadržaj istih.
Svakako treba preispitati zašto su banke potpisale Global Compact inicijativu o društveno odgovornom poslovanju ili Zajedničku izjavu o zapošljavanju i društvenim pitanjima europskog bankarskog sektora iz 2005 (The joint Statement of 2005 on Employment & Social Affairs in the European Banking sector), ako nisu imale namjeru poslovati transparentno i u dobroj namjeri.
 
Zabrinjavajuće je kako se potpisuju različite inicijative i razgovara se na svim razinama društva o odgovornosti, održivosti, transparentnosti, a koje služe samo u marketinške svrhe. Kada dođe do stvarnih probleme počinje se razgovarati o tužbama i o isključivo po slovu zakona.
 

O autoru

Braniteljski

Portal Braniteljski.hr posvećen je i namijenjen svim braniteljima Domovinskog rata te onima koji žele naučiti nešto više o procesu koji je doveo do osamostaljenja i stvaranja neovisne Republike Hrvatske.