Novosti

Otvoren Spomen dom heroju Damiru Tomljenoviću – Gavranu

kriviput1

Dana 17. 02.2015. obilježena je 21.obljetnica junačke pogibije stožernog brigadira Damira Tomljanovića Gavrana te je ujedno otvoren Spomen dom.

Dana 17. 02.2015. obilježena je 21.obljetnica junačke pogibije stožernog brigadira Damira Tomljanovića Gavrana te je ujedno otvoren Spomen dom.

Spomen dom sagrađen je na inicijativu Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade „Tigrovi“, a uz pomoć njihovih prijatelja, s posebnim naglaskom na Grad Senj, Grad Zagreb i Ličko-senjsku županiju. Spomen dom u nadležnosti je muzeja Grada Senja i kao takav dostupan je turistima i mladim naraštajima.
Spomen dom otvorio je brigadni general Tomo Medved zahvalivši se svima koji su pomogli u realizaciji ovog projekta te svima koji već 21 godinu dolaze u Krivi put odati poštovanje Damiru Tomljanoviću – Gavranu i zahvaliti mu za njegov doprinos u Domovinskom ratu. Također je istaknuo kako vjeruje da će ovaj Spomen dom biti putokaz mladim naraštajima te da će izloženi eksponati pokazati mladima kako se voli i brani domovina.

„Izgradnjom ovoga objekta željeli smo dati svoj doprinos kako se doista velika uloga Damira Tomljenovića – Gavrana u obrani domovine nikada ne bi zaboravila.”

Zatim se obratio gradonačelnik Grada Senja Darko Nekić istaknuvši da je Grad Senj s velikim zadovoljstvom sudjelovao u realizaciji projekta koji svjedoči o herojskoj ulozi Damira u obrani Republike Hrvatske.
Na kraju se obratio gradonačelnik Grada Zagreba, Milan Bandić.

„Draga Marija s obitelji, dragi „Tigrovi“, bojovnici, predstavnici pobjedničke vojske i policije! Kada mater rodi sina poput Damira Tomljanovića-Gavrana, koji je dao ono najviše što se može dati za domovinu, onda može biti ponosna.”

Bandić se zahvalio na pozivu i pruženoj mogućnosti sudjelovanja u realizaciji opisanog projekta istaknuvši kako je ponosan i na ulicu u Zagrebu koja nosi Gavranovo ime.

Majka Marija kaže da je otvaranje Spomen doma doživjela tužno i ponosno. Tužno jer, iako vrijeme prolazi, bol koju osjeća zbog gubitka sina i dalje je snažna. S druge strane ponosna je što ga njegovi suborci nisu zaboravili i što u velikom broju dolaze na obljetnice. Također je naglasila kako su Damirovi suborci uvijek pri ruci kada joj je potrebna pomoć te da se uvijek sjete nazvati je. 

Nakon otvaranja Spomen doma položeni su vijenci na grob te je u župnoj crkvi BDM Gospe Snježne održana misa zadušnica. U sklopu propovijedi svećenik je posebno istaknuo ljubav branitelja koji su položili ili bili spremni položiti svoj život za domovinu. Oni su putokaz kako se treba voljeti domovina i kao se za domovinu treba žrtvovati.  Poslije Svete mise u društvenom domu Krivi put organiziran je zajednički ručak.

kriviput2

kriviput3

kriviput4

kriviput5

kriviput6

kriviput7

kriviput8

kriviput9

kriviput10

 

 

 

 

 

 

 

O autoru

Braniteljski

Portal Braniteljski.hr posvećen je i namijenjen svim braniteljima Domovinskog rata te onima koji žele naučiti nešto više o procesu koji je doveo do osamostaljenja i stvaranja neovisne Republike Hrvatske.