Domovinski rat Izdvojeno Kultura

Otvaranje izložbe “T-34 i T-55 – Tenkovi u obrani Hrvatske” u galeriji Pučkog otvorenog učilišta Novska

Hrvatska i Srbija su tijekom Domovinskog rata koristile T-34 i T-55 tenkove. Bili su to tenkovi sovjetske proizvodnje, a T-34 je prvi put korišten u Drugom svjetskom ratu i bio je ključan u pobijedi Sovjetskog Saveza nad nacističkom Njemačkom. Pokazao se odlučujućim čimbenikom u mnogim velikim bitkama na istočnom frontu u Drugom svjetskom ratu, gdje je prvi put došao do izražaja tijekom operacije Barbarossa. Koristile su ga i mnoge države koje su bile sudionici Hladnog rata u periodu između 194.5 i 1991. godine.

U Novskoj će se  u povodu raketiranja avijacije JNA središta grada, 4. listopada 1991. godine, kada je poginulo 11 hrvatskih branitelja i 23 ranjena, održati u 12 sati komemoracija na mjestu stradavanja.

Nakon komemoracije u galeriji Pučkog otvorenog učilišta Novska, biti će otvorena izložba fotografija i predmeta vezanih uz događaje koji su uslijedili u listopadu u Starom Grabovcu. Izložba će se moći pogledati od 4. do 12. listopada 2022.  

Pretpremijerno će se prikazati i dokumentarni film  iz  trilogije „1991 – Početak, Obrat i Pobjeda“, povjesničara Borne Marinić, i ekipe, Igor Knežević, producent i snimatelj te Davor Šarić, redatelj.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta “Domovinski rat u društvu” koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

O autoru

Janja Sekula