Novosti

Okrugli stol: Obrana Hrvatske i Bosne i Hercegovine

kupres

Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata, Hrvatski dokumentacijski centar Domovinskog rata u BiH i Matica hrvatska pozivaju vas na okrugli stol pod naslovom Obrana Hrvatske i Bosne i Hercegovine (Dvadeseta godišnjica oslobođenja Kupresa).

S namjerom da prezentiraju činjenice o obrani od velikosrpske agresije i u kontekstu obilježavanja dvadesete obljetnice oslobođenja Kupresa, Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata, Hrvatski dokumentacijski centar Domovinskog rata u BiH i Matica hrvatska pozivaju vas na okrugli stol pod naslovom Obrana Hrvatske i Bosne i Hercegovine (Dvadeseta godišnjica oslobođenja Kupresa), koji će se održati u petak, 7. studenog 2014. god., u zgradi Matice hrvatske Zagreb (Ulica Matice hrvatske 2) između 18. 00. i 20. 30 h.

Sve pridošle, s nekoliko uvodnih riječi, najprije će pozdraviti: glavni tajnik MH Zorislav Lukić, ravnatelj HMDCDR Ante Nazor i ravnatelj HDCR (BiH) Željko Raguž.

Program na konkretnu temu započet će ponajprije kratkim osvrtom gosp. Bože Rajića na politiku koja se na području Kupresa i Kupreške visoravni provodila prema Hrvatskom puku u razdoblju od završetka II. svjetskog rata pa sve do početka agresije na Kupres 1992. god., a zatim osvrtom gosp. Marija Bagarića na pripreme stanovnika Kupresa za nadolazeću akciju te njihov život u izbjeglištvu između 1990. i 1995. god.

Temu Kupres u Domovinskom ratu 1992 – 3. XI. 1994 – 1995. godine (vojni aspekti) – tijek vojnih operacija (operacija Kupres, Cincar ’94, Zima ’94) okupljenima će predstaviti gosp. Davor Marijan, dok će gosp. Ivo Turalija govoriti o Kuprešacima u postrojbama HV i HVO te ulozi Kupreške bojne u Domovinskom ratu.

Osim gore navedenih gosta-predavača, za okruglim stolom na dotičnu temu naći će se i ministar obrane HRHB Vladimir Šoljić, general-pukovnik Željko Šiljeg i admiral Davor Domazet Lošo.

Dok će general-pukovnik Ž. Šiljeg govoriti o značajkama ratovanja na Kupreškoj visoravni, a admiral D. D. Lošo o geostrateškom položaju Kupresa i Kupreške visoravni, ministar obrane HRHB Vladimir Šoljić upoznat će nas s pregovorima hrvatske i bošnjačke strane tijekom priprema za oslobađanje Kupresa.

Uz stručna predavanja gore navedenih gosta-predavača, publika će moći pogledati i kratku video projekciju Kupres.

O autoru

Braniteljski

Portal Braniteljski.hr posvećen je i namijenjen svim braniteljima Domovinskog rata te onima koji žele naučiti nešto više o procesu koji je doveo do osamostaljenja i stvaranja neovisne Republike Hrvatske.