Novosti

Molitvena grupa studenata “Mladi za mir” svaku se večer okupljaju ispred Ministarstva

studenti molitve

Studenti iz molitvene grupe “Mladi za mir”, koja djeluje u zagrebačkome studentskom domu “Stjepan Radić” pokrenuli su molitvene susrete za branitelje…

Od prošloga ponedjeljka ispred Ministarstva branitelja se svake večeri s početkom u 22 sata mladi okupljaju na molitvu s braniteljima i za branitelje. Inicijatori su mladi iz molitvene grupa studenata “Mladi za mir”. Organizatori potiču župne molitvene zajednice, mlade i sve koji žele molitvom podržati branitelje da se odazovu. Susreti će trajati do kraja prosvjeda.

Studenti iz molitvene grupe “Mladi za mir”, koja djeluje u zagrebačkome studentskom domu “Stjepan Radić” pokrenuli su molitvene susrete za branitelje, kojima se iz večeri u večer pridružuje sve više mladih. Na molitvenu inicijativu motivirala ih je prije svega zahvalnost prema braniteljima. Osjetili su da im srce govori da treba moliti za branitelje.

Predsjednica studentskog odbora u Studentskom domu “Stjepan Radić” Marijana Zubić rekla nam je više o tome:

“Na početku je to bila mala iskra. Mi smo se malo konzultirali među sobom i rekli: ‘Idemo pokušati.’ Želja je bila velika, ali mogućnosti nisu. Mi smo studenti, naši duhovnici su zauzeti, vrijeme kada smo mi slobodni u 10 navečer nezgodno je za ostale… Tri dana smo o tome promišljali i zaključili da ćemo početi u ponedjeljak, pa što bude!”

Mladi su napravili događaj na Facebooku: Molitva za hrvatske branitelje, poslali pozive i vijest se vrlo brzo proširila. Dvije su ključne molitvene nakane mladih koji se iz večeri u večer okupljaju u Savskoj: zahvaliti Gospodinu za hrvatske branitelje i za sve što su dali za domovinu te moliti Gospodina da iscijeli sve njihove rane zadobivene u ratu i nakon rata.

Prva molitvena večer ostala je nažalost u znaku nesretnoga događaja s hrvatskim braniteljem koji se pred okupljenima polio zapaljivom tekućinom i zapalio, a mladi svjedoče da je za njih to bio veliki emocionalni šok, ali i potvrda potrebe za molitvom:

„Mi smo se tada doslovno otrijeznili i shvatili što se zaista događa ovdje među nama. Bilo nam je zaista teško, ali smogli smo snage i nastavili dalje. Svako jutro molimo da se navečer molitva održi i da sve bude kako treba.”, zaključila je Marijana.

Duhovnik Studentskoga katoličkog centra p. Ike Mandurić i studentski kapelan don Damir Stojić u zajedništvu sa svim svećenicima koji dođu predvode molitve, prate mlade i potiču ih, udjeljuju blagoslove svima okupljenima, a svojom prisutnošću ohrabruju i branitelje i mlade.

„Mladi su svjesni da je domovina u kojoj žive rezultat rada, borbe i žrtve hrvatskih branitelja. Svakome od njih je jasno da je u ovakvim situacijama, kad se radi o nepravdama, o krizama i životnim traumama molitva jako važna. Tu su se spontano razvila i susretanja, druženja, jer su mladi htjeli upoznati one koji su za njih krvarili.”, rekao nam je isusovac p. Ike Mandurić.

Istaknuo je da vrlo rado dolazi u Savsku s mladima, te da osobito cijeni tu inicijativu jer je i sam bio branitelj. P. Ike pozvao je sve mlade da se pridruže:

„Ako mladima srce osjeća zahvalnost prema braniteljima, svakako ne smiju propustiti izreći svoje hvala. Siguran sam da mnogi to osjećaju. Možda se malko libe i osjećaju nepozvanima, ali to je krivo, ovdje su dobrodošli i branitelji ih žele vidjeti, a osim toga njihova molitva je prevažna.”, zaključio je pater Ike.

Dominikanac fr. Anto Bobaš, župnik zagrebačke župe Kraljice Svete Krunice također je odmah podržao inicijativu te redovito dolazi na molitvene susrete:

„Kad sam dobio mail da se ovakvo nešto organizira, u meni se odmah dogodilo ‘ono nešto’ što osjećam za branitelje, jer i sam dolazim iz tih područja gdje se puno toga porušilo, polomilo, puno mojih dragih je nestalo i ubijeno. Što su sve branitelji učinili za nas, čak su i svoje živote položili za nas. Tko bi ja bio da sada sjedim u svojoj toploj sobi i promišljam jesu li oni tamo zajedno u molitvi ili nisu: ja želim biti prvi tamo. To je bilo ono što je mene nosilo”, naglasio je Bobaš.

Potaknuo je i dominikanske bogoslove i svoje župljane, naglasivši da nikoga ne treba nagovarati, jer dobro treba samo ponuditi. O tome da su večernje molitve u Savskoj “dobro koje treba ponuditi” svjedoči jednostavnost, spontanost i prirodnost koje prate ove susrete svaku večer.

Prije 22 sata mladi pomalo pristižu, svatko sa svoje strane, netko u zajednici, netko s nekoliko prijatelja, netko sa redovničkom zajednicom, netko sam, no u 22 sata, kada svećenik koji tu večer predvodi molitvu uzme megafon, izrekne “Hvaljen Isus i Marija”, učini znak križa i započne s molitvom, osjeti se jedinstvenost. Molitve su svake večeri drugačije: krunica Blažene Djevice Marije, krunica Božanskog Milosrđa, litanije svetom Mihaelu arkanđelu… Hrvatski branitelji svjedoče da im je molitva u ovim trenutcima važna:

“Kad razgovaraš s ljudima poslije ove molitve to je kao jedna duhovna obnova. Okupe se svi i osjeća se zajedništvo i ljubav. Bogu hvala, lakše nam je uz molitvu.” (Ivica Ačkar)

“Ja sam otac poginuloga branitelja, sin mi je s 22 godine poginuo u Oluji. Moje dijete je dalo život za našu Hrvatsku. Ovdje sam, molim krunicu, srce me boli i suza mi poteče jer ovo mi puno znači kao čovjeku i roditelju.” (Ivan Gustović)

“Dolazim iz Slavonskog Broda. Održavanje molitvi znači puno, ne samo za nas koji sudjelujemo, nego i prolaznici znaju stati i pomoliti se, navrate i stanu s nama. Nama koji sada ne možemo ići u svoje župe i crkve jer nismo odavde je drago da se možemo duhovno nahraniti, biti jači, smireniji i strpljiviji i ustrajati u borbi. Sada moramo postići sve strpljivošću i mirom, molitvom i uz Božju pomoć. Mi nismo nikakvi bauci, jednostavno tražimo ono svoje. Drago mi je što dolaze mladi ljudi, studenti i školarci, oni ovo upotpunjuju. Kad vidim njih sjetim se svoje djece i to mi puno znači. Tko god ovdje dođe i zastane s nama: puno nam znači.” (Ante Četuković)

Svaku molitvu prati i pjesma, pa su „Krist na žalu” i „Zdravo Djevo” već postale svojevrsne himne molitvenih susreta u Savskoj. Spontano je prihvaćena jedna lijepa gesta, koja je prepoznatljivi znak ovih susreta. Ako vas put nanese u blizinu Savske u večernjim satima i ako čujete glasni, dugi pljesak: to mladi plješću u znak neizmjerne zahvalnosti hrvatskim braniteljima.

Molitveni susreti mladih održavat će se sve do kraja prosvjeda ispred Ministarstva branitelja, svake večeri s početkom u 22 sata u Savskoj 66.

O autoru

Braniteljski

Portal Braniteljski.hr posvećen je i namijenjen svim braniteljima Domovinskog rata te onima koji žele naučiti nešto više o procesu koji je doveo do osamostaljenja i stvaranja neovisne Republike Hrvatske.