Novosti

Izvještaj s prosvjeda: održana press konferencija, Gospa Sinjska u Zagrebu

gospasinjska

Branitelji ispred Ministarstva branitelja, koji su već treći tjedan tamo, održali su danas u 11 sati press konferenciju te su medijskim djelatnicima podijelili priopćenje koje prenosimo u cijelosti.

Branitelji ispred Ministarstva branitelja, koji su već treći tjedan tamo, održali su danas u 11 sati press konferenciju te su medijskim djelatnicima podijelili priopćenje koje prenosimo u cijelosti.

Ovo priopćenje je podijeljeno kako bi se stalo na kraj demantima od strane ministra Matića, koji uporno tvrdi kako prava braniteljima nisu ukinuta.

Branko Škrtić, prvi vojni zapovjednik treće bojne 2. gardijske brigade, danas je započeo štrajk glađu u znak podrške okupljenima ispred Ministarstva koji traže svoja prava. Braniteljima su podršku dali i Sinjani koji su donijeli sliku Gospe Sinjske koju su poslali sinjski franjevci.

Medijsko priopćenje

Prva točka: Poticaj za iniciranje prosvjeda bilo je stavljanje Zakona o hrvatskim braniteljima na čitanje u Hrvatskom Saboru bez prethodne konzutacije ili bilo kakve forme dijaloga za braniteljima (upućivanje prema Hrvatskom Saboru treba biti do 15.11.2014.godine).
• Izmjene, prijedlozi nisu komunicirani prema braniteljima iako postoji formalna institucija “Savjeta branitelja” koja nije sazvana preko 1.5 godine. (Prilog 1)
Tražimo da se stavi moratorij na izmjene i dopune Zakona o hrvatskim braniteljima sve dok se branitelji kao zainteresirana skupina ne uključi u izradu istoga.

• Razlog ovako burne reakcije potaknut je i radi izrade novog Zakona o civilnim žrtvama koji sadrže niz propusta, nedorečenosti ta i zbog, svjesnog ili namjernog, formuliranja stavki omogućavaju zloupotrebu u formi osiguravanja prava i beneficija osobama koje su aktivno sudjelovale u agresiji i ratu na Hrvatsku (Prilog 2)

• Nadalje ovako burne reakcije djelomično je potaknut i prijašnjim iskustvima sa Ministarstvom, posebice po pitanju Nacrta operativnog programa konkurentnosti i kohezije, predloženog i poslanog prema EU od istog ministarstva (Prilog 3).

Druga točka: Ministarstvo branitelja dio svojih nadležnosti koja se tiču hrvatskih branitelja, u mandatu ovoga ministra , prebacuje na druga resorna ministarstva.
– Branitelji koju su primali opskrbninu (minimalna zajamčena naknada ccc1100kn) sa Ministarstva branitelja prebačeni su na socijalnu skrb te sada primaju 800kn. S time branitelji nisu izgubili samo 300 kuna već i svoj identitet. Gubljenje identiteta potaknulo je branitelja na da počiniti suicid samozapaljivanje, a ne tih 300 kuna manje.

Treća točka: Ministarstvo branitelja ne vodi brigu o braniteljima protiv kojih su podignute nepravedne optužnice u Srbiji i Republici Srpskoj

Zaključci:

Zalažemo se za veći dijalog između budućeg vodstva našeg ministarstva i samih branitelja, i korištenje zakonom propisanih i postojećih kanala iste, kako bi povećali kvalitetu života ne samo branitelja već i svih građana Republike Hrvatske u nadolazećim generacijama

Branitelji su bez rezerve spremni pratiti sve reforme zakona i prava ako su ista usmjerena prema podizanju kvalitete života njihovih sugrađana i ako isključuju mogućnost manipulacije i povijesnog revizionizma koji će dugoročno relativizirati činjenice o Domovinskom ratu, velikosrpskoj agresiji te ljudskim i materijalnim žrtvama koje su Republika Hrvatska i njeni građani pretrpjeli.

Svesrdno podržavamo dijalog, suživot i opraštanje te smo, suprotno medijskoj slici, spremni promovirati i u velikoj većini već sada žive kulturu suživota, mira i tolerancije. Mržnja, nikada nije niti će biti motivator braniteljske populacije. Nije bila 91, nije niti sada. Naprotiv, ljubav, suosjećanje i empatija prema našim sugrađanima, prema žrtvama Domovinskog rata, prema poginulima i nestalima i prema njihovom obiteljima, prema žrtvama ratnih zločina kao i osjećaj odgovornosti prema nadolazećim generacijama vode djelovanje ove populacije.

Proces opraštanja je nešto što svi moraju proći i svesrdno to prihvaćamo, no taj proces je moguće završiti tek kada obje strane prihvate činjenice o tijeku rata, njihovim sudionicima i motivima, kada se zločinci identificiraju, kada se agresorska strana prizna svoju ulogu u ratu i pokaže volju za suradnjom kroz primjerice inzistiranje na pronalaženju nestalih osoba.

Napomena:

Ovih dana u medijima se često čuje kako branitelji nisu jasno iskomunicirali svoje stavove i zahtjeve iako smo do sada već bezbroj puta jasno naglasili što zamjeramo Ministru i zbog čega se traži smjena. Branitelji nisu PR stručnjaci niti koriste usluge PR konzultanata za razliku od političara koji te usluge koriste.

No, nažalost ne koriste ih za pravedno i transparentno informiranje građana, već služe nametanju stavova javnosti. Tako smo ovih dana izloženi veličanju lika i djela Freda Matića i mirotvorca Bojana Glavaševića. Mi kao branitelji svjesni smo koliku ulogu imaju mediji kao i što smo svjesni koliko su medi u sprezi s vladajućim politikama, kao što je toga svjestan i veliki dio hrvatskoga naroda.

O autoru

Braniteljski

Portal Braniteljski.hr posvećen je i namijenjen svim braniteljima Domovinskog rata te onima koji žele naučiti nešto više o procesu koji je doveo do osamostaljenja i stvaranja neovisne Republike Hrvatske.