Kultura

Započelo snimanje filma o vukovarskom heroju Ivanu Anđeliću – Doktoru

ivan andelic doktor

Ivan Anđelić – Doktor jedan je od istinskih ratnih heroja koji se neviđenim žarom…

Prije nekoliko dana započelo je snimanje dokumentarnog filma o zaboravljenom vukovarskom ratnom heroju iz Tovarnika Ivanu Anđeliću – Doktoru. Producent filma je Antun Ivanković i Udruga Ante Starčević, a izvršnu produkciju potpisuje Artizana film iz Zagreba.

Ivan Anđelić – Doktor jedan je od istinskih ratnih heroja koji se neviđenim žarom borio na nekoliko ratišta i pokazao veliku snalažljivost i hrabrost kakva je karakteristična samo za izuzetne ljude vođene idealom borbe za neovisnost vlastite zemlje.

Scenarist i redatelj filma je iskusni redatelj Silvio Mirošničenko koji je za svoje dokumentarce pobrao veći broj domaćih i inozemnih nagrada. Prije desetak godina režirao je za HRT hvaljeni dokumentarni film o mladima za vrijeme rata ”Lica obilježena vremenom”. Nagrađivani redatelj ističe kako je uvijek želio snimiti nekovencionalan film o ratu:

“Ivan Anđelić – Doktor odmah me pri prvom susretu fascinirao kao čovjek velikog srca, ali i kao ratnik koji je gotovo stalno gledao smrti u oči sa neskrivenim cinizmom. Jedan je od rijetkih preživjelih vukovarskih branitelja, koji se nakon pada grada dragovoljno prijavio braniti općinu Ramu. Gotovo goloruk oslobodio je strateško mjesto Ravašnica i time spasio cijelo područje od pada i progona hrvatskog stanovništva.”

Izrazito osoban film o današnjim egzistencijalnim i prošlim ratnim borbama Ivana Anđelića – Doktora snimati će se u Vukovaru, Tovarniku, Zagrebu, Rami (BIH) i Červar Poratu kod Poreča.

O autoru

Braniteljski

Portal Braniteljski.hr posvećen je i namijenjen svim braniteljima Domovinskog rata te onima koji žele naučiti nešto više o procesu koji je doveo do osamostaljenja i stvaranja neovisne Republike Hrvatske.