Novosti

Održana premijera dokumentarnog filma “Štafeta smrti”

Danas je u prepunoj Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu održana premijera filma “Štafeta smrti”, dokumentarca redateljice Nade Prkačin.

Svojim emotivnim govorom “Štafetu smrti” najavio je Zvonko Ćurković, Predsjednik Udruge veterana zagrebačkih branitelja Vukovara, a u 11:00 započela je i sama premijera filma.

 

 

 

 

Kroz dokumentarni film prikazan je proboj skupine hrvatskih branitelja i civila nakon okupacije Bogdanovaca 10. studenog 1991. godine. Hrvatski su branitelji nastradali kod Marinaca u minskom polju, a film prikazuje njihovu borbu kroz sljedećih 12 dana, kada su se po hladnoći, bez hrane i vode borili za vlastite živote.

Ono što film čini posebno emotivnim jest to što su pripovjedači upravo jedina preživjela dvojica hrvatskih branitelja „Štafete smrti“, Ivica Jurčan i Đuro Kovačević, koji su gledali pogibiju svojih suboraca – Žarka Manjkasa, Stjepana Katića, Josipa Kneževića, Antuna Petričića, Marka Kneževića, Zorana Antunovića i Ante Šarića, a od posljedica ranjavanja preminula su i još dvojica njihovih suboraca – Ramo Hrbatović i Tihomir Iveta – Piđo.

Premijeru filma svojim su dolaskom uveličali članovi obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja i predstavnici braniteljskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata. Osim toga, premijeri su nazočili predstavnica Ministarstva hrvatskih branitelja Nevenka Benić, izaslanik Predsjednice RH Ante Deur te izaslanik grada Vukovara, uz mnogobrojne predstavnike političkog, društvenog i crkvenog života.

Po završetku filma, cijela se dvorana digla na noge i dugotrajnim pljeskom pozdravila dvojicu preživjelih sudionika „Štafete smrti“, odnosno hrabrost, žrtvu i junaštvo hrvatskih branitelja koji su se nesebično žrtvovali za neovisnu i slobodnu Hrvatsku.

O autoru

Ines Herceg