Domovinski rat Na današnji dan

3. svibnja 1992.: Stradanja u Slavonskom Brodu

Današnji dan 1992. godine u povijesti Slavonskoga Broda pamti se kao jedan od najkrvavijih i najtragičnijih dana.

Naime, intenzivna borbena djelovanja odvijala su se već od 2. pa sve do 8. svibnja iste godine, kada je agresorska vojska izvela 65 napada s 200 naleta u području cilja. Pri tome su korištena najrazornija raspoloživa streljiva, na osnovu čega se može zaključiti kako je cilj neprijatelja bio uništiti, razoriti i ubiti.

Upravo se na današnji dan u nedjeljno jutro oglasila sirena za opću i zračnu opasnost, a raketama i “krmačama” gađana su radnička naselja, škole, bolnice, čak i kola hitne pomoći. U napadima je nastradalo 16 civila, od toga čak šestero djece, dok je ranjeno 60 osoba.

Najveća tragedija dogodila se u Jelasu, gdje je na kuću pored škole pala “krmača”, pri čemu je poginulo 7 osoba skrivenih u podrumu, od toga 5 djece, od kojih je najmlađe imalo tek godinu i po dana.

Tijekom Domovinskog rata, u Hrvatskoj je poginulo čak 402 djece, a od toga je najviše života odneseno u Slavonskom Brodu, u kojem je nastradalo čak 28 djece. U spomen na njihovu nevinu žrtvu, ispred Osnovne škole Huga Badalića, iz koje je poginulo 16 učenika, 2000. godine postavljen je kip “Djevojčice” na inicijativu udruge “Hrvatska žena”.

Osim toga, u spomen na velike civilne žrtve koje je Slavonski Brod podnio od 2. do 8. svibnja, ove je godine prvi put organiziran memorijalni malonogometni turnir. Organizatori turnira, brodska i županijska HVIDR-a, uz podršku grada i županije, ovaj su turnir posvetili očuvanju uspomene sve žrtve, djecu i civile koji su izgubili život u napadima, ističući pritom: “Želimo podsjetiti sve na ono što nam se događalo. Slavonski Brod dao je ogromnu žrtvu, poginule civile i branitelje te na to želimo podsjetiti cijelu hrvatsku javnost.”

O autoru

Ines Herceg