Domovinski rat Na današnji dan

Masovne demonstracije u Splitu 1991. godine

6. svibnja 1991. godine održale su se masovne demonstracije u Splitu upućene protiv Jugoslavenske narodne armije.

Naime, pobunjeni Srbi već su nekoliko dana pod okupacijom držali hrvatsko selo Kijevo te sprječavali opskrbu bolnice u Vrlici, što je potaknulo Splićane da izađu na ulice kako bi se postigla deblokada Kijeva.

Osim toga, demonstracije su se dogodile 12 dana nakon što je u Borovom Selu ubijeno 12 hrvatskih policajaca, čime je “neutralna” JNA jasno pokazala na čijoj je strani te time dodatno rasrdila hrvatsku javnost.

Prosvjed je započeo oko 10:00, kada su radnici splitskih poduzeća u velikom broju krenuli prema rivi, a uskoro su se pridružili i građani Splita. Pri pojavi oklopnih transportera JNA, došlo je do izbijanja nereda, juriša prosvjednika na oklopni transporter te pucnjave. Pri tome je poginuo makedonski vojnik, pripadnik JNA, Saša Gešovski, a ozlijeđeno je još dvoje ljudi.

Zatraženi su prekidi demonstracija, čak je i predsjednik Tuđman poticao smirivanje situacije, najviše zbog toga što je koristila neprijatelju, a ne Hrvatskoj. Ipak, demonstracije su bile iskaz hrvatskog naroda u Dalmaciji, koji se ovim činom jasno izjasnio protiv velikosrpskih težnji.

O autoru

Ines Herceg