Novosti

Održan redovni godišnji Sabor “Sokolova”

saborsokolova2014

Na kraju svojeg izlaganja predsjednik udruge je podsjetio sve nazočne da Udruga veterana 5.gardijske brigade “Sokolovi” u potpunosti podržava prosvjed naših suboraca i prijatelja 100%-tnih hrvatskih ratnih vojnih invalida u zaštiti svojih prava

Članovi Udruge veterana 5.gardijske brigade “Sokolovi” održali su u četvrtak 27.11.2014.g. Redovni godišnji Sabor udruge u velikoj županijskoj vijećnici VSŽ u Vinkovcima.

Nakon intoniranja državne himne Republike Hrvatske i odavanja počasti minutom tišine za sve poginule i umrle pripadnike 5.gardijske brigade kao i za sve poginule i umrle hrvatske branitelje i hrvatske domoljube predsjednik UV5GBR “SOKOLOVI” g. Zoran Marunček je pozdravio nazočne, te ih pozvao da aktivno sudjeluju u radu Sabora.
Sjednicom Sabora je predsjedao Mirko Sabljak predsjednik izabranog Radnog predsjedništva. Na Saboru “Sokolova” predstavljena su i prihvaćena godišnja izvješća Radnih tijela udruge (predsjednik, tajnik i predsjednik NO udruge). 

O ispunjenju Plana i provedenim aktivnostima udruge svoje izvješće je podnio predsjednik Udruge veterana 5.gardijske brigade “Sokolovi” Zoran Marunček. U istom je naglasio kako je obzirom na okolnosti u kojima udruga radi (nedostatna sredstva i neadekvatan prostor u kojem udruga djeluje) nije moguće u potpunosti provesti sve planirane aktivnosti, no istovremeno je izrazio zadovoljstvo što unatoč toj činjenici aktivnosti i događanja u kojima su sudjelovali članovi udruge su provedeni na visokoj razini. 

Nadalje navodi da je udruga uključena u sva važnija događanja bitna kako za braniteljsku populaciju tako i za sredinu u kojoj djeluje. Ističe da su članovi udruge sudjelovali u obilježavanju svih važnijih obljetnica iz Domovinskog rata i novije povijesti Republike Hrvatske. U svom izlaganju Marunček posebno naglašava da je Udruga kao aktivna članica Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi bila jedna od nositeljica organizacije i provedbe 1. Konvencije hrvatskih branitelja u Zagrebu na kojoj se okupilo preko tisuću predstavnika udruga hrvatskih branitelja iz cijele Hrvatske i gdje su branitelji jasno dali do znanja da se ne slažu i ne mogu pomiriti sa trenutnim stanjem u našoj državi, te su vladajućoj garnituri jasno i nedvosmisleno iznijeli svoje zaključke.

Osim sudjelovanju u događanjima vezanim za braniteljsku populaciju članovi “Sokolova” su po tko zna koji put pokazali i svoju predanost humanom djelovanju, pa Marunček dodaje kako su veterani 5.gbr aktivno sudjelovali u obrani od poplava na rijeci Savi za vrijeme dok je trajala opasnost od ugroze lokalnog stanovništva (selo Štitar), a nakon prestanka ugroze nastavili su sa pomaganjem u raščišćavanju oštećenih objekata na poplavljenom području i prikupljanju i raspodjeli humanitarne pomoći najugroženijim obiteljima sa poplavljenog područja.

Predsjednik udruge Marunček ističe uključenost udruge i u ostale društvene procese u našoj državi koja se ogleda u aktivnom sudjelovanju u prikupljanju potpisa za referendumske inicijative udruge “U ime obitelji” čime se jasno daje do znanja da udruga pozorno prati sva zbivanja, te je spremna uključiti se u bilo kojem obliku sa ciljem očuvanja isitnskih vrijednosti hrvatskog društva i zaštite hrvatske države od negativnih društvenih pojava. Na kraju svojeg izlaganja predsjednik udruge je podsjetio sve nazočne da Udruga veterana 5.gardijske brigade “Sokolovi” u potpunosti podržava prosvjed naših suboraca i prijatelja 100%-tnih hrvatskih ratnih vojnih invalida u zaštiti svojih prava, te da će to činiti sve do konačnog ispunjenja njihovih zahtjeva postavljenih prema nadležnim tijelima RH.

Nakon opširnijeg izlaganja predsjednika udruge o provedenim aktivnostima svoja su izvješća podnijeli tajnik udruge Josip Osrečki o financijskom poslovanju udruge u 2014.godini i predsjednik Nadzornog odbora udruge Bernardin Jelinić o radu NO i radu ostalih tijela udruge u proteklom razdoblju.

Po završenom podnošenju izvješća predsjednik udruge je prezentirao Plan aktivnosti za 2015. godinu koji je nakon konstruktivne rasprave i nadopune jednoglasno prihvaćen od strane nazočnih članova.Tajnik UV5GBR “SOKOLOVI” je u svom izlaganju prezentirao način na koji će udruga financirati pojedine aktivnosti kao i izvore financiranja u narednom razdoblju.

Nakon icrpljenih svih točaka dnevnog reda, na kraju zasjedanja Sabora udruge predsjednik udruge Zoran Marunček se zahvalio svim nazočnima na aktivnom sudjelovanju i pozvao ih da se još snažnije i aktivnije uključe u rad, te da svojim radom doprinesu kvalitetnijoj i opsežnijoj provedbi planiranih aktivnosti, te da na taj način privuku (animiraju) i one veterane 5.gardijske brigade HV koji se još nisu uključili u rad udruge da to i učine.

O autoru

Braniteljski

Portal Braniteljski.hr posvećen je i namijenjen svim braniteljima Domovinskog rata te onima koji žele naučiti nešto više o procesu koji je doveo do osamostaljenja i stvaranja neovisne Republike Hrvatske.