Novosti

Znanstveni simpozij: predstavljanje istraživanja o hrvatskim braniteljima

istrazivanje

U četvrtak, 4.12.2014., na Hrvatskim studijima (Borongajska cesta 83d, dvorana Zagreb) s početkom u 16 sati održat će se znanstveni simpozij na kojem će biti predstavljeni rezultati triju istraživanja o hrvatskim braniteljima provedenih u sklopu projekta Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi.

U četvrtak, 4.12.2014., na Hrvatskim studijima (Borongajska cesta 83d, dvorana Zagreb) s početkom u 16 sati održat će se znanstveni simpozij na kojem će biti predstavljeni rezultati triju istraživanja o hrvatskim braniteljima provedenih u sklopu projekta Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi.

„Istraživanje psihosocijalnih čimbenika koji utječu na osnaživanje i podizanje kvalitete života hrvatskih branitelja“ projekt je koji se sastoji od tri dijela, odnosno od istraživanja percepcije branitelja o preferiranim aktivnostima unutar braniteljskih udruga, socijalne kognicije kod branitelja te kohezije i grupnih procesa u braniteljskoj populaciji.

Nositelj projekta je Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi (ZUV HGP), a kao partneri u provođenju istraživanja sudjelovali su Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Hrvatski studiji te Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata. Voditelj projekta je Sandra Šućurović, magistra psihologije. Na temelju rezultata istraživanja moći će se planirati djelatnosti u svrhu podizanja kvalitete življenja branitelja i njihovog psihosocijalnog osnaživanja te će se promovirati pozitivna slika o braniteljima koji su stvorili našu državu i kao takvi zasigurno mogu pomoći u njezinom razvoju.

Na simpoziju će biti izloženi rezultati triju istraživanja. Igor Mikloušić, doktor psihologije, predstavit će preferirane aktivnosti u braniteljskim udrugama te izložiti rezultate istraživanja o koheziji i grupnim procesima kod branitelja. Na temelju tih spoznaja dobivenih na braniteljskoj populaciji, mogu se definirati načini na koje će se unutar bilo koje zajednice stvoriti i održati osjećaji povezanosti, zajedništva, međusobne podrške i odgovornosti jednih prema drugima, što je u središtu interesa suvremenih psiholoških studija ljudske suradnje.

Martina Knežević, doktor psihologije, opisat će istraživanje o socijalnoj kogniciji kod branitelja usmjereno na proučavanje sposobnosti pojedinca za prepoznavanje uzroka vlastitog ponašanja i ponašanja drugih, a ima glavnu ulogu u unapređenju međusobnog razumijevanja i društvene interakcije.

Provedeni projekt izvrstan je primjer suradnje znanstvene zajednice i braniteljske populacije te istovremeno doprinosi povećanju opusa znanstvenih istraživanja koji se bave braniteljskom populacijom, ali se pri tome ne usmjeravaju samo na negativne aspekte kao što su PTSP i ostale psihičke i fizičke bolesti, već ističu snagu branitelja i njihovu sposobnost da služe kao pozitivan primjer čitavoj zajednici.

Više o samome projektu možete pronaći na web stranici Zbora.

istrazivanje2istrazivanje3istrazivanje4istrazivanje5

O autoru

Braniteljski

Portal Braniteljski.hr posvećen je i namijenjen svim braniteljima Domovinskog rata te onima koji žele naučiti nešto više o procesu koji je doveo do osamostaljenja i stvaranja neovisne Republike Hrvatske.