Domovinski rat Novosti Udruge

Održan ”4. memorijal Šimo Đamić – Štit Domovine – Đakovo 2022”

Od 6. do 9. rujna po četvrti je put održano natjecanje za najspremnijeg policijskog službenika i policijske službenice Ministarstva unutarnjih poslova pod nazivom ”4. memorijal Šimo Đamić – Štit Domovine – Đakovo 2022”. Natjecanje, koje nosi ime po legendarnom ratnom zapovjedniku tadašnje Jedinice policije za posebne namjene Policijske uprave Slavonski Brod Šimi Đamiću, ove je godine održano u organizaciji Policijske uprave osječko-baranjske uz podršku Ravnateljstva policije, a u partnerstvu s Udrugom specijalne policije iz Domovinskog rata, Županijom osječko-baranjskom, Gradom Đakovom i Općinom Trnava.

Ovaj tradicionalni Memorijal upriličen je uoči obilježavanja Dana policije te povodom sjećanja na sve poginule pripadnike Ministarstva unutarnjih poslova kao i sve stradale hrvatske branitelje iz Domovinskog rata. Tako su, u znak pijeteta žrtvama Domovinskog rata u sklopu Memorijala, natjecatelji 7. rujna, zajedno s organizatorima i partnerima Memorijala, položili vijence na Spomen obilježju stradalim hrvatskim braniteljima u Đakovu te upoznali se s bogatom kulturnom i prirodnom baštinom Đakova i Đakovštine.

Sudionici samog natjecanja ove godine bili su policijske službenice i policijski službenici Ministarstva unutarnjih poslova, pripadnici Hrvatske vojske, veterani Specijalne policije iz Domovinskog rata te pripadnici stranih policijskih snaga, odnosno ukupno 71 natjecatelj koje su nadgledali 17 vrsnih instruktora u svojstvu članova provedbenog tima natjecanja. Završnica natjecanja 9. rujna planirana je u samom centru Đakova ispred Katedrale Sv. Petra u Đakovu, gdje je održana i prigodna Svečanost.

Start utrke bio je u petak 9. rujna s početkom u 7 sati na igralištu Osnovne škole “J.J.Strossmayera” u Trnavi. Natjecatelji su morali u što kraćem roku proći stazu dugu 30 kilometara, po šumskim i poljskim putevima, trčanjem ili hodanjem uz pomoć kompasa i topografskih zemljovida, noseći pritom obaveznu opremu i naoružanje ukupne mase gotovo 10 kilograma, a uz to obaviti i složene policijske zadaće (navigacija, prelazak preko užeta, pješačke prepreke, veslanje, ulazak u prostoriju s FX pištoljem sa simulacijskim streljivom, precizno gađanje službenim pištoljem, sastavljanje i rastavljanje naoružanja). Ovo zahtjevno natjecanje iziskuje veliku psiho-fizičku spremu, samopouzdanje, visoki stupanj tjelesne snage, izdržljivosti, koordinacije, motoričkih sposobnosti, znanja iz navigacije i snalaženja u prostoru te drugih sportskih disciplina. Staza natjecanja i smjer kretanja natjecatelja određeni su rasporedom radnih i kontrolnih točaka čiji redoslijed natjecatelji obavezno moraju poštivati kako ne bi bili diskvalificirani.

Slovenski policajac Jure Majdič prvi je stigao na cilj ispred katedrale u Đakovu, drugi je stigao Luka Špehar iz interventne jedinice Policijske uprave krapinsko-zagorske, a treći je Dejan Aman iz Policijske uprave osječko-baranjske.

U kategoriji veterana prvo mjesto osvojio je Krunoslav Ivanušec (SJP Barun), drugo mjesto Josip Klemm (ATJ Lučko), a treće Josip Marić (SJP RIS).

O autoru

identitet.hr

Izvor:

https://osjecko-baranjska-policija.gov.hr/vijesti/vijesti/4-memorijal-simo-djamic-stit-domovine-djakovo-2022/37796

FB Specijalna policija – u ratu i miru

Foto: Martina Martić