Izdvojeno

Obilježena trideseta obljetnica SJP Alfa

Svečanom misom zadušnicom za poginule i umrle  pripadnike ratne postrojbe SJP ALFA u crkvi Sveta Mati Slobode na Jarunu započelo je obilježavanje tridesete obljetnice ustrojavanja Specijalne jedinice policije “ALFA” PU Zagrebačke.  Nakon mise pripadnici Alfi položili su vijence na Zidu boli i kod Središnjeg križa na Mirogoju.

Prije trideset godina ustrojena je ova veličanstvena jedinica zasnovana na dragovoljcima koji su se tijekom ratnih djelovanja isticali po hrabrosti i odličnosti, a ponajviše po ljubavi prema svome narodu. Alfe su sudjelovale u  mnogobrojnim borbenim akcijama tijekom obrane suvereniteta Republike Hrvatske pri čemu se može posebno istaknuti djelovanje Alfi na području Velebita. Na Velebitu su pružali natprirodni otpor neprijatelju u posebno teškim vremenskim i zemljopisnim uvjetima. No niti teški vremenski uvjeti niti brojčano nadmoćniji neprijatelj nisu mogli obeshrabriti ove mlade momke kojima je zaštita njihovog naroda bila imperativ.  Prolazeći kroz brojne teške situacije tijekom Domovinskog rata pripadnici Alfi postajali su sve iskusniji i spremniji za podnošenje teških psihofizičkih uvjeta i visoko stresnih situacija. Svoje stečeno znanje i ratno iskustvo u mirnodopskom razdoblju su primijenili u borbi protiv svih oblika terorizma, rješavanja talačkih situacija i drugih složenih zadaća. Također su svoje znanje nesebično podijelili s mlađim kolegama. Danas veterani ove slavne postrojbe djeluju kroz svoju udrugu pri čemu se ističu po brojnim sportskim aktivnostima i usmjerenošću na mlađe generacije. Predsjednik udruge veterana Specijalne jedinice policije “ALFA” Željko Mihaljević istaknuo je važnost kohezije među članovima udruge i međusobne podrške kroz poruku „Zajedno u ratu zajedno u miru“.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta “Branitelji u društvu” koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Stjepan Milković, Alfe žive vječno! : prilozi za ratni put Specijalne jedinice “Alfa” PU zagrebačke u Domovinskom ratu 1991.-1995. (Zagreb: Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata)

https://www.vecernji.hr/vijesti/alfe-specijalna-jedinica-ili-policajci-sa-zadacom-vise-323375

https://www.uvsjp-alfa.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=111&Itemid=124

O autoru

Udruga Rast i braniteljski.hr

Udruga Rast i braniteljski.hr