Iz prošlosti Domovine Novosti Povijest

Obilježen Dan vojne kapelanije “Blaženog Alojzija Stepinca”

U Zapovjedništvu Hrvatske kopnene vojske u Karlovcu u petak, 8. veljače 2019. obilježen Dan vojne kapelanije Blaženog Alojzija Stepinca.

Prigodnoj svečanosti nazočili su potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov, zapovjednik HKoV-a general-bojnik Siniša Jurković, posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul, vojni ordinarij mons. Jure Bogdan, župan Karlovačke županije Damir Jelić, gradonačelnik Grada Karlovca Damir Mandić i drugi.

U svom obraćanju Ministar Krstičević čestitao je dan kapelanije Bl. Alojzija Stepinca te ukazao na važnost blaženog Stepinca za Katoličku crkvu u Hrvatskoj. Podsjetio je na njegovo učenje i istaknuo kako bi nam svima u fokusu trebao biti čovjek, kako u životu tako i u vojsci, kao najvrijedniji dio sustava te je pozvao sve da u svom djelovanju kao prioritet postave odnos prema čovjeku.

Čovjek je najvažniji dio sustava, obrambenog sustava hrvatske vojske. Važna je tehnika, važne su sposobnosti, ali čovjek je nepobjediv, uz Boga  i uz svoju domovinu – to smo vidjeli i u Domovinskom ratu.

Poručio je ministar. Zahvalio se obiteljima preminulih i nestalih hrvatskih branitelja na žrtvi njihovih najmilijih te naglasio kako će Hrvatska vojska zauvijek čuvati uspomenu na njih. Podsjetio je kako je 2018. godina bila veoma uspješna za Hrvatsku vojsku te zahvalio svima koji su putem projekata i aktivnosti vratili sjaj hrvatskoj pobjedničkoj vojsci, dodavši: “Zajedno s  pripadnicima kopnene vojske, mornarice i zrakoplovstva vježbom Velebit pokazali ste moć i snagu Hrvatske vojske.”

Načelnik Glavnog stožera OSRH general Šundov zahvalio se svim pripadnicima HKoV-a na trudu i zalaganju te im čestitao na svim uspješnim zadaćama odrađenim u prošloj godini. “Hrvatska kopnena vojska oduvijek je bila okosnica Hrvatske vojske u cijelini,” istaknuo je. Ukazao je i na važnost kreposti koje je propovijedao bl. Stepinac te podsjetio sve da te kreposti pokušavamo svakodnevno živjeti.

General Jurković pozdravio je okupljene u ime svih pripadnika HKoV-a.

Ovo je važan dan za nas, znate da je hrvatski vojnik predan Katoličkoj crkvi, predan je vjeri prema Bogu. Tako smo i mi u Zapovjedništvu Hrvatske kopnene vojske predani ljubavi prema vjeri i ljubavi prema Bogu, a posebno prema našem zaštitniku bl. Alojziju Stepincu.

Povodom obilježavanja Dana vojne kapelanije Bl. Alojzija Stepinca služena je misa koju je predvodio mons. Jure Bogdan. U svojoj propovijedi približio je prisutnima život i poslanje Alojzija Stepinca te naglasio tri važne odrednice njegova djelovanja – bogoljublje, domoljublje i čovjekoljublje, koje nam svima mogu biti vodilja u našim životima.

U sklopu posjeta Zapovjedništvu hrvatske kopnene vojske ministar Krstičević i general Šundov položili su zajednički vijenac i zapalili svijeće kod spomen-križa poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima.

 

 

Izvor: OSRH

O autoru

Ivor Mateljan