Novosti

Obilježen Dan šehida – muslimana poginulih u obrani domovine

spomenikkkkkkk

Dan šehida, muslimana koji su položili živote za obranu domovine, obilježava se svake godine na drugi dan Ramazanskog bajrama. 

Svake godine pripadnici islamske vjeroispovijesti drugi dan Ramazanskog bajrama posvećuju muslimanima koji su tijekom rata u BIH od 1992. do 1995. položili svoje živote za obranu Bosne i Hercegovine. Tako se i ove godine 18. srpnja diljem BIH, ali i Republike Hrvatske, obilježio Dan šehida.

Šehid je čovjek koji je dao život u obrani domovine, prava, života svojih prijatelja i susjeda, a važno je napomenuti da Bošnjaci u Republici Hrvatskoj nisu dvojili stati rame uz rame s Hrvatima u obrani domovine. Prema riječima predsjednika Udruge Bošnjaka branitelja Domovinskog rata Hrvatske Muharema Tahirovića, u Domovinskom ratu sudjelovalo je oko 25.000 Bošnjaka, od kojih je 1100 poginulo u Hrvatskoj vojsci. Među njima ima Albanaca, Roma, Turaka i Arapa, no većinom se radi o hrvatskim i bosanskim muslimanima danas priznatima pod imenom Bošnjaci. 

 

Tako su ove godine predstavnici braniteljskih udruga, koje već mjesecima prosvjeduju ispred Ministarstva branitelja u cilju ostvarivanja svojih prava, položili vijenac u čast hrabrim Bošnjacima upravo ispred spomenika na Folnegovićevom naselju. Nakon kratke molitve nazočnima su se obratili general bojnik i ratni zapovjednik 120. Sisačke brigade „Ban Toma Bakač Erdödy“ Vlado Hodalj te muftija zagrebački Aziz ef. Hasanović.

Na ovaj način branitelji prosvjednici i Bošnjaci ponovno su pokazali zajedništvo koje je vladalo i tijekom Domovinskog rata, a sve u svrhu izgradnje bolje Hrvatske. Počasni vod Bošnjaka, koji je stajao uz hrvatske branitelje tijekom rata, ali i od prvog dana prosvjeda, također je došao odati počast šehidima.

Održana svečanost i konstantna suradnja  Bošnjaka i Hrvata pokazuju kako različite kulture i vjere mogu zajedno živjeti, međusobno surađivati i pomagati jedni drugima u obrani vlastite domovine, kulture i tradicije. Ovo je pozitivan primjer poštivanja kulturalnih razlika i tuđe ostavštine.

Takve primjere važno je isticati u današnje vrijeme kad se po medijima širi slika o muslimanima iz takozvane Islamske države koji pod krinkom vlastite vjeroispovijesti uništavaju živote i materijalna dobra racionalizirajući svoje postupke samoproglašenim pravilima i izvrnutim, subjektivnim interpretacijama svetih knjiga.

Zapovjednik počasnog voda Bošnjaka Fahrudin Jašarević, popularno zvan Babo, kaže kako ti ljudi, koji čine zločine u ime Alaha i islama, nisu ni vjernici ni muslimani, niti imaju u sebi osnovnu ljudskost. Takvi postupci nemaju nikakvog uporišta u Kur’anu, već su rezultat djelovanja moćnika koji širenjem bijesa, razaranja, straha i smrti žele ostvariti vlastite sebične ciljeve.

Svečanost je zaključena domjenkom i druženjem u sklopu islamskog centra.

 

Foto: braniteljski.hr

O autoru

Braniteljski

Portal Braniteljski.hr posvećen je i namijenjen svim braniteljima Domovinskog rata te onima koji žele naučiti nešto više o procesu koji je doveo do osamostaljenja i stvaranja neovisne Republike Hrvatske.