Udruge

UV5GBR: Kako se ciljano financiraju određene braniteljske udruge?

petgbr logo

Pročitajte priopćenje Udruge veterana 5. gardijske brigade “Sokolovi” (UV5GBR).

Udruga veterana 5. gardijske brigade “Sokolovi” (UV5GBR) poslala je priopćenje za medije u kojem njezin predsjednik Zoran Marunček iznosi problematiku ciljanog financiranja određenih braniteljskih udruga na području Vukovarsko-srijemske županije. Priopćenje vam donosimo u cijelosti:

 

Priopćenje UV5GBR „SOKOLOVI”

o jednom od načina kako se ciljano financiraju određene udruge i koordinacije braniteljskih udruga na
području Vukovarsko-srijemske županije

 

Kako funkcioniraju, rade i djeluju neke od koordinacija braniteljskih udruga koje su u direktnoj sprezi sa političkim strankama ili su sami dio njih.

U ovom dopisu iznosim slučaj sa Koordinacijom udruga proisteklih iz Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije.

Udruga veterana 5. Gardijske brigade ,,Sokolovi“, čiji sam ja predsjednik, izašla je na natječaj za financijsku potporu projektima Udruga u Vukovarsko-srijemskoj županiji za 2015. godinu. Izrađen je projektni prijedlog i uz dopis (KLASA:7/14;UR.BROJ:31-2 od 12.12.2014.g.) u vremenskom roku pripisanim natječajem i predan Upravnom odjelu za međunarodnu suradnju i EU poslove VSŽ. 

dopisdvanaesti

Prvo smo 2. veljače dobili službeni dopis (KLASA: 402-03/15-01/01; UR.BROJ: 2196/1-01-15-1) kao Odluku o rasporedu i raspodjeli sredstava financijske potpore aktivnostima i projektima udruga u VSŽ, iz koje se vidi u točci 1. da je za interesno udruživanje udruga u okviru zajedničkih ciljeva odobreno 120.000,00 kn.

 odlukavszaodlukavszbodlukavszc

Sljedeći dopis smo dobili 13. veljače 2015.godine (KLASA: 230-02/15-01/87; UR.BROJ: 2196/1-11-15-1) u kojem stoji da su sredstva koja su odobrena i svi dobiveni prijedlozi za financijsku potporu projektima udruga proisteklim iz Domovinskog rata proslijedili Koordinaciji udruga proisteklih iz Domovinskog rata VSŽ, putem koje će se omogućiti ostvarivanje financijske potpore, te nam se preporuča da se u svezi financijske potpore za projekt naše udruge, kao i o dogovoru o dinamici isplate sredstava obratimo Koordinaciji udruga proisteklih iz Domovinskog rata VSŽ.

U potpisu stoji Predsjednik odbora Marinko Beljo.

obavijestvsz

Nakon toga, 24.travnja.2015. godine, službeno smo se obratili Koordinaciji udruga proisteklih iz Domovinskog rata dopisom (KLASA:07/15; UR.BROJ 14-2) da se očituju u kojem bi vremenskom roku mogli ići sa realizacijom našeg projekta.

dopissokolovaa

dopissokolovabOdgovor dobivamo 28.svibnja 2015.godine pod predmetom: financiranje projekata-očitovanje.

U tom spisu stoji da su financijska sredstva koja su odobrena na razini Vukovarsko-srijemske županije za programe članica Koordinacije za 2015. godinu raspoređena i da ako postoji interes učlanjenja u koordinaciju
da nam stoje na raspolaganju.

U istom dopisu nas mole da zahtjev za financiranje programa za 2016.godinu
dostavimo pravovremeno Koordinaciji, najkasnije do 01.11. ove godine.

U potpisu stoji Predsjednik brigadir Marko Miličević dipl.ing.

ocitovanjekoordinacijeaocitovanjekoordinacijebocitovanjekoordinacijec
Koji su problemi i apsurdi?

UV5GBR “Sokolovi44 već drugi put izlazi na natječaj Vukovarsko-srijemske županije za financijsku potporu projektima udruga i već drugi put nailazimo na zatvoreni krug. Napravi se projektni prijedlog udruge sukladno postavljenim kriterijima , preda se u zakazanom roku, odobrena sredstva se prebace na koordinaciju udruga, i od tada više nema nikakvog traga niti podatka o statusu podnijetog projektnog prijedloga, kao niti obavijest kome su odobrena i isplaćena sredstva, koliko sredstava, za koji projekt itd.

Napominjem da u natječaju za financiranje potpora projektima udruga ne stoji da braniteljska udruga mora biti članica koordinacije (iako smo poslali službeni dopis sa zamolbom za prijem u članstvo Koordinaciji udruga proisteklih iz domovinskog rata VSŽ još 25.09.2012. (KLASA: 07/12,UR.BROJ:12-2), za koji nikada nismo dobili očitovanje) i ne stoji da udruge moraju svoje zahtjeve dostaviti koordinaciji.

dopissokolovia

dopissokolovibPitam se na kraju:Tko raspisuje natječaj, tko odobrava i tko raspoređuje sredstva odobrena natječajem? Da li postoji neka stručna komisija ili se sredstva odobravaju na način „ Rek ‘o ovaj ili rek ‘o onaj“!

Smatram da je ova koordinacija u sprezi sa politikom i političkim strankama koje dominiraju na ovim prostorima i da način raspodjele sredstava ide na način da udruge koje su bliske vladajućoj strukturi ili su sam dio njih, bolje prolaze u odnosu na druge udruge koje pokušavaju raditi i djelovati na način da izrađuju projektne prijedloge, izlaze na natječaje, samim tim projektima nastoje braniteljskoj populaciji ponuditi neka rješenja za unapređenje i poboljšanje uvjeta njihovog života, bore se da iznađu rješenja kako osigurati nesmetani život i rad udruge, one koje rade u svom ili iznajmljenom prostoru i pokušavaju same sebe financirati, baš zbog toga da ne moraju ulaziti u nekakve političke koalicije i biti njihove marionete.

UV5GBR “Sokolovi” koja je najbrojnija na ovim prostorima, ne samo da nikada više neće izlaziti na ovaj natječaj, nego će povući zahtjev za učlanjenje u Koordinaciju udruga proisteklih iz Domovinskog rata VSŽ i na ovaj problem upozoriti medije, a i druge braniteljske i stradalničke udruge (članice koordinacije i one koji nisu članice), jer se bojim da većina udruga prolazi isto ili slično kao i mi.

S poštovanjem,

Zoran Marunček,

Predsjednik UV5GBR „Sokolovi“

 

O autoru

Braniteljski

Portal Braniteljski.hr posvećen je i namijenjen svim braniteljima Domovinskog rata te onima koji žele naučiti nešto više o procesu koji je doveo do osamostaljenja i stvaranja neovisne Republike Hrvatske.