Novosti

Obilježen Dan hrvatskih branitelja Vukovara

10. ožujka 2018. godine u Hrvatskom domu u Vukovaru svečanom je akademijom obilježen Dan hrvatskih branitelja Vukovara. Obilježavanje ovoga dana poduprla je većina braniteljskih udruga grada Vukovara prije četiri godine, a na taj se dan 1991. godine u Bogdanovcima postrojilo 2500 nenaoružanih hrvatskih branitelja s prostora bivše općine Vukovar.

Svečanoj su akademiji, uz ministra obrane Damira Krstičevića kao izaslanika predsjednika Vlade, prisustvovali i posebni savjetnik ministra Božo Kožul te izaslanik načelnika Glavnog stožera OS RH brigadni general Denis Tretinjak, zapovjednik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade.

Među uzvanicima koji su uveličali ovu svečanost, bili su i posebni savjetnik Predsjednice RH Ante Deur, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Marijana Balić, izaslanik ministra hrvatskih branitelja Ivan Vukić, izaslanik ministra unutarnjih poslova Fabijan Kapular, državni tajnici Zvonko Milas i Nikola Mažar, župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić, gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava te gradonačelnici i načelnici općina iz svih krajeva Hrvatske, kao i brojni branitelji Vukovara te članovi obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja.

Ministar Krstičević čestitao je ovaj dan hrvatskim braniteljima Vukovara, poručivši pri tom kako su bez obzira na slabo naoružanje i opremljenost vukovarski branitelji svojom hrabrošću, srčanošću i neizmjernom žrtvom obranili svoj grad i Domovinu te time omogućili život u slobodi i miru u samostalnoj i neovisnoj Republici Hrvatskoj. Na kraju je svoje obraćanje završio riječima:

Vjerujem kako ćemo zajedno, pobjednička Hrvatska vojska i Vukovarci, jačati i graditi ovaj grad, stvarajući uvjete za bolji život danas i u budućnosti.

Gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava potom je kao znak zahvalnosti ministru Krstičeviću poklonio hrvatsku zastavu koja se 18. studenog 2017. godine vijorila na vukovarskom vodotornju. Nakon toga, Penava se obratio prisutnima rekavši:

Prisjećamo se 10. ožujka 1991. kada su u Bogdanovcima, u organizaciji HDZ-a, na čelu s Tomislavom Merčepom, postrojeni nenaoružani odredi. U onom trenutku, i u onoj državi, trebala je neizmjerna hrabrost postrojiti se pred očima svih službi i doušnika.

Izaslanik Predsjednice Ante Deur u svom je obraćanju poručio da je Domovinski rat temelj Hrvatske, prisjećajući se svih poginulih i nestalih hrvatskih branitelja. Također je poručio da borba hrvatskih branitelja nije završila završetkom Domovinskog rata, već je potrebna daljnja zajednička borba za bolje vrijednosti i sretniju budućnost.

Tomislav Josić, predsjednik Savjeta za branitelje Grada Vukovara, posebno se zahvalio hrvatskim braniteljima koji su došli iz svih krajeva Hrvatske kako bi dostojanstveno obilježili ovaj dan te tim činom još jednom podsjetili na istinske vrijednosti Domovinskog rata.

Brojna izaslanstva polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata odala su počast svim žrtvama Vukovara, a u crkvi sv. Filipa i Jakova služila se misa zadušnica za sve poginule i nestale. Misu je predvodio vukovarski gvardijan fra Ivica Jagodić u koncelebraciji s paterom Antom Perkovićem.

Cjelokupan program obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Vukovara održao se pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, pokroviteljstvom Ministarstva obrane te Ministarstva hrvatskih branitelja.

FOTO: Ministarstvo obrane Republike Hrvatske (T. Brandt)

 

 

 

 

O autoru

Ines Herceg