Novosti

Održana konferencija „Kulturom zdravlja do zdravlja mozga“

U sklopu obilježavanja 17. Tjedna mozga, 12. i 13. ožujka održala se konferencija „Kulturom zdravlja do zdravlja mozga“ na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu.

Konferenciju je organizirao Zagrebački institut za kulturu zdravlja, a podržali su je Hrvatsko društvo za zaštitu i unaprjeđenje mentalnog zdravlja, Centar za palijativnu medicinu, medicinsku etiku i komunikacijske vještine Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Klinika za psihološku medicinu (KBC Zagreb), Hrvatsko psihijatrijsko društvo, Muzička akademija Sveučilišta u Zagrebu, Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu te Akademija dramskih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

Konferencija se održavala u obliku panel predavanja te usmenih predavanja, a teme koje su se obrađivale obuhvatile su širok spektar najnovijih spoznaja o mozgu i najčešćim bolestima mozga, kao što su moždani udar, glavobolje, demencija, epilepsije, depresija, ovisnosti i PTSP.

Konferencija je na jednom mjestu okupila najuglednije hrvatske i međunarodne stručnjake koji se bave prevencijom, dijagnostikom, liječenjem i rehabilitacijom raznih bolesti mozga, kao i neuroznanstvenike, umjetnike te predstavnike nadležnih zdravstvenih i znanstvenih institucija i medija.

Posebno je zanimljiva bila panel rasprava o PTSP-u kod hrvatskih branitelja, na kojoj su sudjelovali prof. dr. sc. Marijana Braš, doc. dr. sc. Lovorka Brajković, Sandra Šućurović, mag. psych., prof. Tanja Lupieri, mag. med. tech. te Miroslav Jularić (Hrvatski časnički zbor).

Panel raspravu otvorila je prof. dr. sc. Braš, koja se u dugogodišnjem profesionalnom radu posebno istaknula svojim angažmanom u braniteljskoj populaciji. U sklopu rasprave prikazano je kako PTSP utječe na razvoj fizičkih bolesti, a osim toga, naglasak je stavljen na sve ono što se dosad propustilo učiniti te što se još može učiniti kako bi se moglo pomoći osobama oboljelim od PTSP-a.

Uz to, kao jedna od važnih točaka djelovanja u pomaganju osobama oboljelim od PTSP-a, istaknuo se interdisciplinarni pristup, zbog čega su na panel raspravi bili stručnjaci iz različitih područja. Isto tako, govorilo se i o sekundarnoj traumatizaciji te o neprimjerenom medijskom tretmanu branitelja, što također doprinosi sekundarnoj traumatizaciji.

Za kraj panel rasprave, Sandra Šućurović, koja je magistra psihologije, ali ujedno i sudionica Domovinskog rata, istaknula je:

Umjesto da se usmjeravamo na ono što smo propustili učiniti, smatram da je važno upitati se što još možemo učiniti i čemu nas je naučilo iskustvo. Trebamo gledati u budućnost i učiti iz grešaka kako ih ne bismo ponavljali.

Predsjednik konferencije bio je prof. dr. sc. Veljko Đorđević, dok je glavni sponzor bila Zagrebačka zaklada za pomoć osobama oboljelim od cerebralnovaskularnih bolesti.

O autoru

Ines Herceg