Novosti

Niti “Sokolovi” ne žele prisustvovati mimohodu

maruncek

Predsjednik Udruge veteran 5. Gardijske brigade “Sokolovi” obratio se pripoćenje po pitanju događaja vezanih uz proslavu vojno-redarstvene operacije “Oluja”

Predsjednik Udruge veteran 5. Gardijske brigade “Sokolovi” obratio se pripoćenje po pitanju događaja vezanih uz proslavu vojno-redarstvene operacije “Oluja”

Pripopćenje prenosimo u cjelosti;

Ponukan raznim izjavama u medijima od ljudi koji djeluju u braniteljskim populacijama i time pomažu ili odmažu braniteljskim udrugama, a nanose štetu i razbijaju zajedništvo kako među braniteljima tako i među građanstvom RH, smatrao sam kao obavezu izdati priopćenje ovakvog sadržaja.

Udruga veterana 5.gardijske brigade “Sokolovi” organizirano odlazi na proslavu Dana pobjede, Dana domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja u Knin. Proslava za nas počinje Blagoslovom i Svetom misom 04.08.2015.godine u 18:00 sati u crkvi u Kninu, događajem koji je zakazan prije nekoliko mjeseci.

Događaje vezane uz mimohod Oružanih snaga RH, koji je zakazan u isto vrijeme, ne osuđujem niti ga osporavam, niti osuđujem i niti osporavam vrijednosti i zasluge u Domovinskom ratu hrvatskih branitelja koji će u njemu učestvovati.
Smatram da bi našim učešćem u mimohodu bio nanijet još veći financijski trošak ovoj ispaćenoj i osiromašenoj državi, mislim da je za većinu nas veterana u ovoj životnoj dobi i u ovom zdravstvenom stanju predviđeni mimohod prezahtjevan.

S druge strane organizatori mimohoda prekinuli su razgovore sa braniteljskom populacijom koja prosvjeduje, branitelji su već duže vrijeme ignorirani, ponižavani, umirali su na prosvjedima i sl. Ne želim biti protiv Hrvatske države, ministarstava i drugih ustanova, zanimaju me samo načela i vrijednosti, kako nas iz braniteljske populacije tako i načela i vrijednosti onih koji su sada i eventualno onih koji će doći na vlast u RH. Želim izbjeći gnjev, gorčinu, ljutnju i malodušnost hrvatskih branitelja, ne želim da građani RH, koji su također obezvrijeđeni u ovom društvu, a ima ih jako puno, usmjere svoj gnjev na one koji su ovu državu obranili a zatim oslobodili.

Naposljetku Hrvatski branitelj je uvijek bio uz Katoličku crkvu, i ona je bila uz nas, kako u onim najtežim vremenima Domovinskog rata tako i danas.

 

Za kraj bi se želio ispričati pripadnicima OS RH, koji se po najtežim vremenskim uvjetima uvježbavaju za mimohod, onima kojima je svetinja Hrvatska oslobodilačka vojska, onima koji su htjeli, ne štedeći svoju mladost, snagu i znoj, stati, na ovom mimohodu, rame uz rame sa legendarnim gardijskim brigadama i veteranima Domovinskog rata iz drugih brigada i iz svih krajeva lijepe naše. Želio bi se ispričati i svim hrvatskim braniteljima koji su još uvijek u sustavu OS RH.

 

Zahvaljujem na razumijevanju. Vidimo se u Kninu.

 

Zoran Maruncek, predsjednik

O autoru

Braniteljski

Portal Braniteljski.hr posvećen je i namijenjen svim braniteljima Domovinskog rata te onima koji žele naučiti nešto više o procesu koji je doveo do osamostaljenja i stvaranja neovisne Republike Hrvatske.