Novosti Povijest

Najava: Državni stručni skup “Nastava povijesti u teoriji i praksi” na Hrvatskom katoličkom sveučilištu

Na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u ponedjeljak 20. i u utorak 21. veljače 2023. održava se u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje i Hrvatskog katoličkog sveučilišta državni stručni skup “Nastava povijesti u teoriji i praksi”.

Skup započinje u 9 sati u dvorani “Blaženi Alojzije kard. Stepinac”, a otvorit će ga pročelnik Odjela za povijest izv. prof. dr. sc. Mario Kevo i Vjera Brković.

Prvi dan je podijeljen u dvije sekcije: Nastavna praksa i znanstvena istraživanja te Primjeri znanstvenih istraživanja, dok će drugi dan biti posvećen primjerima iz dobre prakse.

Prvog dana o nastavnoj praksi i znanstvenim istraživanjima govorit će Timur Križak – Teorija i praksa nastave povijesti danas, Siniša Bilić Dujmušić – Senat i Narod Rimljana (SPQR), Marijana Marinović – Nastava povijesti u procjepu stare i nove paradigme poučavanja i učenja, Ivan Majnarić – O nešto vapna i jednom brodolomu: pučani u zadarskom društvu prve polovice 15. stoljeća.

O primjerima znanstvenih istraživanja predavanje će održati Stipe Ledić – Petar Berislavić – od izvora i histotiografije do udžbenika, Vedran Klaužer – Društvo Vojne krajine u 19. stoljeću, Tomislav Anić – AGITPROP kultura i oblikovanje javnog mnijenja:  ikonografija poštanskih maraka i novčanica u prvom desetljeću DFJ/FNRJ.

Drugog dana skupa o primjerima dobre prakse govorit će Vjera Brković – Razvoj povijesnog mišljenja radom na povijesnim tekstovima, Tina Matanić –  Razvoj kronološkog mišljenja,  Duša Šarunić – Projektna nastava Veronika Novoselac – (Povijesne) fotografije i proučavanje prošlosti.

Držani stručni skup može se pratiti i na YouTube kanalu Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Autor: Suzana Obrovac Lipar.

Izvor: https://www.unicath.hr/najava-drzavni-strucni-skup-nastava-povijesti-u-teoriji-i-praksi-na-hrvatskom-katolickom-sveucilistu?fbclid=IwAR3QN-2YX2xAhrL0ItHoIzmye3MRmiqhTAlJvhSPCyuRoNk0tEw8WuXKa-8

O autoru

identitet.hr