Novosti

Na Velikoj Duvjakuši na Dinari obilježena obljetnica pogibije 31 i nestanka jednog pripadnika 7. gardijske brigade “PUMA”

dinarapuja

Pod nazivom „Sa Dinare u „Oluju“, Udruga veterana 7. gardijska brigada „PUMA“, u suradnji sa Planinarskom udrugom „Dinaridi“ i HGSS stanicom Split, organizirala je obilježavanje obljetnice pogibije 31 i nestanka jednog pripadnika 7. gardijske brigade „PUMA“, koje je ove godine održano na Dan državnosti, 25. lipnja.

Pod nazivom „Sa Dinare u „Oluju“, Udruga veterana 7. gardijska brigada „PUMA“, u suradnji sa Planinarskom udrugom „Dinaridi“ i HGSS stanicom Split, organizirala je obilježavanje obljetnice pogibije 31 i nestanka jednog pripadnika 7. gardijske brigade „PUMA“, koje je ove godine održano na Dan državnosti, 25. lipnja.

Preko 160 suboraca, članova obitelji i prijatelja odali su počast pripadnicima legendarnih “PUMA”, a pridružili su im se branitelji i planinari iz cijele Hrvatske, te predstavnici institucija i lokalne samouprave.
Oko 420 sudionika komemoracije okupili su se na Suhopolju kod Ježevića od kuda su ih do Velike Duvjakuše prevezla dva helikoptera HRZ, a brojni drugi su nadomak Velike Duvjakuše stigli terenskim vozilima i pješice, pa se na Velikoj Duvjakuši okupilo preko 550 sudionika.

Komemoracija je održana kod spomenika otkrivenog 2012. godine, koji se sastoji od 32 kamena sa srušene crkve sv. Mihovila u Kijevu. Na 31 kamenu uklesano je po jedno ime poginulog, a na 32. ime nestalog pripadnika 7. gardijske brigade ‘PUMA’. Poslije minute šutnje za sve poginule hrvatske branitelje Domovinskog rata o 7. gardijskoj brigadi „PUMA“, njenom ratnom putu i operacijama na Dinari i njenom okruženju govorio je Robert Puja, predsjednik Udruge veterana 7. gardijska brigada „PUMA“. Prigodne govore održali su i general Zdravko Jakop, izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, Ivan Vukić, zamjenik ministra hrvatskih branitelja i Anđelko Stričak, izaslanik Željka Reinera, predsjednika Hrvatskog sabora.
Na spomenik poginulim „Pumama“ vijence su položili članovi obitelji poginulih zajedno s veteranima „PUMA“, izaslanstva predsjednice RH, predsjednika Hrvatskog sabora, Ministarstva hrvatskih branitelja, Splitsko-dalmatinske županije, gradova Sinja, Vrlike i Knina, 4. gardijske brigade, dragovoljci iz Vodica i drugi.

Svetu misu predvodio je velečasni Ivica Horvat, kapelan PU Varaždin uz asistenciju velečasnog Ozrena Bizeka, kapelana PU koprivničko-križevačke i velečasnog Marka Mede, vojnog kapelana MORH-a i GS OS RH koji je i propovijedao.

Nakon protokola, kod planinarske kuće „PUMA“, svečano su puštene u rad meteopostaja i panoramske kamere, koje će sigurno pomoći mnogima koji će se uputiti na Dinaru.
Za sve prisutne organizatori su osigurali ručak pored planinarske kuće. Pripremljeno je oko 600 porcija graha s kobasicama i pancetom. Nakon ručka uslijedio je povratak helikopterima s Dinare na područje Ježevića.

Ni loše vrijeme s tučom i kišom nisu omeli pilote helikoptera HRZ-a, koji su i ovom prilikom dokazali svoje ogromno znanje i iskustvo, pilotirajući u iznimno teškim uvjetima, prevezavši helikopterima u 18 naleta, 420 osoba koje su pristigle odati počast poginulim i nestalom pripadniku „Puma“ na Dinari.

Udruga zahvaljuje na velikoj pomoći PU „Dinaridi“, HGSS stanica Split, Gradu Vrlika, DVD Vrlika i HRZ i posadama helikoptera, koji su svojim angažmanom uvelike pomogli da se ne zaborave 32 heroja.

O autoru

Braniteljski

Portal Braniteljski.hr posvećen je i namijenjen svim braniteljima Domovinskog rata te onima koji žele naučiti nešto više o procesu koji je doveo do osamostaljenja i stvaranja neovisne Republike Hrvatske.