Novosti

Četnički pokret izlazi iz ilegale?

zuvhgpispec

Svjedočimo li jačanju četničkog pokreta uoči veličanstvene operacije „Oluja“?

U trenutku kada se približava obilježavanje veličanstvene operacije „Oluja“ hrvatski građani izloženi su sramotnom činu od strane jednog dijela građana Republike Hrvatske koji se ispričava agresoru. Vrlo malenog ali glasnog dijela hrvatskog društva koji se ispričava onim koji su došli ubijati i silovati nevine građane hrvatske, onima koji su na području SAO Krajine organizirali logore i zatvore za sve građane koji nisu podržavali velikosrpsku ideologiju, onima koji i nakon što su izgubili rat žele suditi hrvatskim braniteljima, a samim time žele suditi Domovinskom ratu i hrvatskoj državi. Nažalost, svakodnevno se u našoj javnoj politici pojavljuju pojedinci koji perfidno pomažu prosrpsku politiku i ne štite interese Hrvatske. No, pokretanje peticije s ovakvim tekstom: „Vlada Republike Hrvatske: Mi, niže potpisane građanke i građani Republike Hrvatske svim našim sugrađankama i sugrađanima, žrtvama ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti počinjenih tijekom i nakon vojno-redarstvene operacije ‘Oluja’ u kolovozu 1995. godine, ovim potpisom želimo reći – oprostite.“ (https://www.change.org/p/vlada-republike-hrvatske-peticija-isprike) potiče da četnički pokret izađe iz ilegale te da sada javno djeluje. Budući da je ovaj sramotni čin protivan Deklaraciji o Domovinskom ratu zahtijevamo od institucija da najstrože kazne inicijatore i potpisnike. Budući da link peticije implicira da je ista pokrenuta od strane Vlade Republike Hrvatske zahtijevamo očitovanje o tome.

U trenutku kada su branitelji revoltirani zbog otvaranja poglavlja 23. (ulazak Srbije u Europsku uniju) i zbog dugogodišnje politike koja je dovela do toga da se agresoru daje ingerencija nad suđenjima hrvatskih branitelja, institucije bi ozbiljno trebale promišljati i sprječavati ovakva provokatorska dijela koja ukazuje na porast četničkoga pokreta na što je i ukazala i Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA).
Hrvatski branitelji prvi su osudili sve individualni ratne zločine, a ti zločini su već i procesuirani od strane pravosuđa ali smo oštro protiv nametanja kolektivne krivnje i izjednačavanja žrtve i agresora.
Ovakvi incidenti očito imaju za cilj radikalizirati situaciju i potaknuti incidente na nacionalnoj osnovi uoči proslave operacije “Oluja” i time ponovno trajno naštetiti liječenju poslijeratnih rana.

Dražimir Jukić, Predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi
Josip Klemm, Predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata

O autoru

Braniteljski

Portal Braniteljski.hr posvećen je i namijenjen svim braniteljima Domovinskog rata te onima koji žele naučiti nešto više o procesu koji je doveo do osamostaljenja i stvaranja neovisne Republike Hrvatske.