Baština Domovinski rat Izdvojeno

Knežević: Želi li Crna Gora biti članica EU, morat će se suočiti s vlastitom ulogom u Domovinskom ratu

Koliko god se dio vlasti i građana Crne Gore tomu opirao, želi li ta država biti članica EU, morat će priznati i prihvatiti svoju ulogu u Domovinskom ratu, odnosno suočiti se s nedavnom prošlošću, smatra povjesničar Domagoj Knežević, donosi Juginfo.

On je za Juginfo.hr komentirao jučerašnje prosvjede u Tivtu, organizirane povodom predavanja Hrvatskog narodnog vijeća Crne Gore o stvaranju samostalne hrvatske države i naravi srpske pobune i velikosrpske agresije na Hrvatsku.

„Republika Hrvatska stoji iza Hrvata Crne Gore, a spomenuto predavanje bilo je sukladno istini o Domovinskom ratu i naravi velikosrpske agresije. Kao povjesničar smatram da je ovaj prosvjed bio u organizaciji onih političkih crnogorskih snaga koje se ne žele suočiti s nedavnom prošlošću. Međutim, još jednom, svi oni koji se zalažu za Crnu Goru kao buduću članicu EU morat će se suočiti s ulogom Crne Gore u Domovinskom ratu”, ističe Knežević dodajući da takvi prosvjedi ne trebaju spriječiti Hrvatsku da održava dobre odnose sa Crnom Gorom na najvišem nivou. Kao primjer te suradnje on ističe podizanje spomen-ploče logorašina u Morinju te napominje da se svaka crnogorska vlast naprosto mora suočiti s tim povijesnim razdobljem.

Knežević ujedno poručuje crnogorskim Hrvatima da se ne boje i da izađu u što većem broju na nadolazeće izbore.

„Hrvati ne bojte se, izađite na izbore i glasujte za Adrijana Vuksanovića i Hrvatsku građansku inicijativu kao autentične političke zastupnike Hrvata u Crnoj Gori. Bez ikakve dvojbe, Republika Hrvatska kao članica najjačih transatlantskih asocijacija stoji iza vas i vašeg opstanka u stoljetnom zavičaju i očuvanju bogate kulturne baštine i nacionalnog identiteta”, jasan je Knežević.

Juginfo

Više o prosvjedima u Tivatu vidi:

https://radiotivat.com/2023/06/01/predavanje-u-lastvi-odrzano-gradjani-mirnim-protestom-izrazili-nezadovoljstvo/?fbclid=IwAR38_23tl8jRsxJur0zSrjfY1vvWZMVsbVFHoRQhEPSm3119wEIOloUmGb8

http://www.radiodux.me/vijesti/drustvo/odrzana-predavanja-u-donjoj-lastvi-prethodio-protest-ispred-doma-kulture

Juginfo.hr

O autoru

identitet.hr