Novosti

Jankovčani obilježili 29. obljetnicu progonstva

U općini Stari Jankovci 29. rujna 2020. obilježena je 29. obljetnica starojankovačkog i novojankovačkog progonstva.

Okupljeni su se prisjetili poginulih branitelja i ubijenih i nestalih civila u Domovinskom ratu od 1991. do 1995. godine. Delegacije su prvo položile vijence kod spomenika u Starim Jankovcima, potom i kod spomenika u Novim Jankovcima, a nakon toga je služena i sveta misa u župnoj crkvi Blažene Djevice Marije.

Na ovaj dan 1991. godine okupirani su Stari i Novi Jankovci, a mi se danas na ovaj način prisjećamo 50 žrtava, što hrvatskih branitelja što civila, koji su dali obol u obrani Republike Hrvatske. Moramo se prisjetiti i hrabrosti svih hrvatskih branitelja koji su izdržali dva tjedna intenzivnih artiljerijskih i pješadijskih napada agresora, braneći Stare i Nove Jankovce.

Dragan Sudarević, načelnik općine Stari Jankovci


Naćelnik općine također je na obilježavanju napomenuo kako u njegovoj općini i danas tragaju za dvoje nestalih mještana, naime jedna se osoba još uvijek vodi nestalom u Starim Jankovcima, a jedna u Slakovcima.

Niko Jozinović, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata ogranaka Stari Jankovci ovom je prilikom naglasio da su se branitelji u tom mjestu okupili i formirali punktove odmah nakon 2. svibnja, odnosno nakon pogibije hrvatskih redarstvenika u Borovu Selu, a kazao je i iduće: Prve žrtve pale su 20. kolovoza 1991. godine, a mjesta su pala 29. rujna. Na taj dan na silu smo morali napustiti naše domove i to je za nas dan tuge, no vratili smo se, obnovili naša sela i danas se sjećamo tih vremena i ljudi koji su izgubili svoje živote.

IZVOR I FOTO – Novosti.hr

O autoru

Administrator