Udruge

Izvještaj s pripremnog sastanka za EU projekt o društvenom poduzetništvu

Kao što smo već pisali, u Mariji Bistrici održan je pripremni sastanak sa zadrugama i udrugama hrvatskih branitelja vezan uz provođenje EU projekta “Promicanje društvenog poduzetništva hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, organizacija civilnog društva i zadruga braniteljske i stradalničke populacije iz Domovinskog rata”

U ime Ministarstva hrvatskih branitelja, projekt je na sastanku predstavila Lina Lena Soukup, voditeljica Samostalne službe za strateške inicijative i EU projekte. Gospođa Soukup svoje je znanje i trud kvalitetno i jasno prenijela prisutnima objašnjavajući aktivnosti u kojima se može sudjelovati te nadolazeće natječaje na koje se mogu prijaviti zadruge i udruge hrvatskih branitelja.

Cilj je projekta unaprjeđenje vještina i razine informiranosti o društvenom poduzetništvu radi lakšeg pristupa zapošljavanju i većoj socijalnoj uključenosti hrvatskih branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata te članova njihovih obitelji.

Tko je društveni poduzetnik?

Društveni poduzetnik obavlja djelatnost proizvodnje i prometa roba, pružanja usluga ili obavlja umjetničku djelatnost kojom se ostvaruje prihod na tržištu. Djelatnost ili usluga ima povoljan utjecaj na okoliš, doprinosi unaprjeđenju razvoja lokalne zajednice i društva u cjelini.

Kako bi se lakše shvatilo društveno poduzetništvo, u sklopu projekta organizirat će se konvencije, edukacije i poslovna mentorstva.

KONVENCIJE:

Održavaju se u četiri grada: Rijeka (10. 11.), Osijek (17. 11.), Split (24.11.) i Zagreb (1.12.). Konvencije traju jedan dan, a na njima će se održati predavanja o tome što je društveno poduzetništvo i zašto je važno. Dat će se primjeri dobre prakse u društvenom poduzetništvu te predstaviti mogućnost zapošljavanja i socijalnog uključivanja hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata te članova njihovih obitelji kroz društveno poduzetništvo.

EDUKACIJE:

Cilj je edukacija usvajanje osnovnih znanja poslovnog planiranja kako bi se stekle mogućnosti izrade poslovnog koncepta i osiguravanja izvora financiranja. Također će se naučiti vještine izrade poslovnog plana i pripreme projekta za EU natječaj. Trajanje edukacija je 5 dana po grupi edukacije u prvoj polovici 2018. godine (predviđeno osam grupa).

POSLOVNO MENTORSTVO:

Poslovno mentorstvo provodit će se za 20-24 osobe s najboljim projektnim idejama koje će biti izabrane iz edukativnih grupa. Projektne ideje razrađivat će se kroz poslovno mentorstvo dva mjeseca, a branitelji i stradalnici Domovinskog rata te članovi njihovih obitelji, na kraju će ovog razdoblja imati izrađen poslovni plan za pokretanje poduzetničkog pothvata društvenog poduzeća.

U sljedećem ćemo vam članku predstaviti primjer dobre prakse društvenog poduzetništva kako biste lakše razumjeli što je društveno poduzetništvo i koji su njegovi ciljevi.

 

Izvor fotografije: Ministarstvo hrvatskih branitelja

O autoru

Ines Herceg