Novosti

25. obljetnica vojno-redarstvenih operacija “Oslobađanje hrvatskog juga”

Danas je u Dubrovniku započelo dvodnevno obilježavanje 25. obljetnice vojno-redarstvenih operacija “Oslobađanje juga Hrvatske”. Građani su mogli posjetiti  taktičko-tehnički zbor s naoružanjem i vojnom opremom Oružanih snaga Republike Hrvatske, dok će se ispred crkve Svetog Vlaha u večernjim satima održati koncert Orkestra OS RH i Klape Sveti Juraj.

Centar proslave rezerviran je za sutra, a počet će u 8:00 budnicom u izvedbi Orkestra OS RH.  Nakon toga, održat će se svečani mimohod postrojbi od povijesne jezgre do luke Gruž. U luci Gruž postrojit će se Hrvatska vojska po uzoru na 29. listopada 1992., kad je dr. Franjo Tuđman stigao na oslobođeno dubrovačko i hrvatsko tlo. Svečanost će uveličati “Krila Oluje”, akrobatska grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Valja podsjetiti kako je “Oslobađanje juga Hrvatske” obuhvaćalo niz akcija, koje su počele u proljeće 1992. i trajale do listopada 1992., a rezultirale su oslobađanjem Dubrovnika i okupiranog hrvatskog teritorija. Najveći doprinos dale su 1. i 4. gardijska brigada. Uz to, treba istaknuti i doprinos pričuvnih snaga i taktičkih skupina koje su držale crtu bojišta i bile na pomoćnim smjerovima napada.

U šest mjeseci oslobođeno je više od 1200 kvadratnih kilometara okupiranog teritorija, što je omogućilo povratak za oko 20 000 izbjeglica. Borbe su vođene u iznimno teškim vremenskim uvjetima, na nepristupačnom i zahtjevnom krškom terenu, a završetak akcija obilježen je velikom vojnom smotrom u luci Gruž 29. listopada 1992.

Prošireni prikaz djelovanja hrvatskih snaga možete prelistati u brošuri koju je Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata u suradnji s časopisom Hrvatski vojnik objavio prigodom 25. obljetnice.

Izvor fotografije: Hrvatski vojnik

O autoru

Ines Herceg