Novosti

General Markač: Moja duša i srce su uz branitelje

markacidjurek

Mladen Markač, koji je u nedjelju proglašen počasnim građaninom grada Zagreba, kaže kako je povelju primio u ime svih branitelja grada Zagreba te dao potporu braniteljima-prosvjednicima poručivši da su mu duša i srce uz njih.

General-pukovnik u mirovini Mladen Markač, koji je u nedjelju na svečanoj sjednici zagrebačke Gradske skupštine povodom Dana grada Zagreba proglašen počasnim građaninom grada Zagreba, novinarima je nakon sjednice izjavio kako je povelju primio u ime svih branitelja grada Zagreba te dao potporu braniteljima-prosvjednicima poručivši da su mu duša i srce uz njih:

“Zahvalan sam svima koji su danas dali svoj glas da postanem počasnim građaninom grada Zagreba. Primio sam ovu povelju u ime svih branitelja grada Zagreba i smatram da su oni to zaslužili jer je to zahvala svih stanovnika grada Zagreba našim braniteljima. Branitelji koji su svojim domoljubljem, svojom hrabrošću stvorili Republiku Hrvatsku koja je danas međunarodno priznata i neovisna.”

Markač ističe kako priznata čast sa sobom nosi i obvezu:

“Obveza da nadalje, kao i do sada, živim jednim poštenim životom, skromnim i da svoju energiju trošim na rad za opće dobro.”

General ne krije svoja očekivanja o sastanku premijera Milanovića i predstavnika braniteljske populacije te otvoreno “daje potporu našim braniteljima u njihovim opravdanim zahtjevima”:

“Kada je netko najslabiji, a branitelji kao invalidi jesu najslabiji, onda je dužnost nas da ih zaštitimo. Kad vas oni zamole za pomoć, onda se mi moramo odazvati i to sam ja učinio.”

 

Upitan kako komentira plinske boce koje su se iznosile na Savsku cestu, Markač je poručio kako branitelje ne treba gledati u tom kontekstu:

“Treba ih gledati da oni žele ostvariti svoja prava i to je u redu. Hrvatska država je sposobna za tih 400 i nešto invalida osigurati sva prava koja im zakonski pripadaju. Međutim, ta prava se kontinuirano krše. Pogledajte samo da li se djeca branitelja zapošljavaju po prioritetu. Ne. Znači, mi donosimo neke zakonske akte, koje onda u praksi, na žalost, ne poštujemo. Branitelji žele da se njihova prava sva svedu na jedan zakon koji njima garantira opstojnost njihova prava bez obzira na to tko će biti na vlasti.

Na pitanje očekuje li uspostavljanje dijaloga između vladajućih i branitelja, Markač odgovara:

“Da. Ja sam drugi dan prosvjeda rekao da se sve mora riješiti dijalogom i to će se ipak riješiti dijalogom, prije ili kasnije. Samo treba imati razumijevanja za dijalog i treba imati nekog poštovanja prema braniteljima.”

Za kraj, citiramo generalove riječi podrške i ohrabrenja za naše hrabre branitelje koji se i danas bore za bolju Hrvatsku: 

Moje mišljenje je uz njih i moja duša i srce su uz njih. Prema tome, možda bih bio sebičan kada bih govorio samo o braniteljima i možda bih bio pristran.”

 

Izvor: slobodnadalmacija.hr

Slika: braniteljski.hr

O autoru

Braniteljski

Portal Braniteljski.hr posvećen je i namijenjen svim braniteljima Domovinskog rata te onima koji žele naučiti nešto više o procesu koji je doveo do osamostaljenja i stvaranja neovisne Republike Hrvatske.