Udruge

Preimenovana vojarna u Vinkovcima

petgbr logo

Na inicijativu Udruge veterana 5. gbr. “Sokolovi”, a odlukom Ministra obrane Republike Hrvatske gospodina Ante Kotromanovića vojarna u Vinkovcima od sada nosi ime “Vojarna 5. gardijske brigade slavonski sokolovi”.

Obilježavajući dan Oružanih snaga RH i Hrvatske kopnene vojske, koji se slave u spomen na dan kada je 28. svibnja 1991. godine održana svečana smotra prvih brigada Zbora narodne garde na stadionu NK “Zagreb” u Kranjčevićevoj ulici, na inicijativu Udruge veterana 5. gbr. “Sokolovi”, a odlukom Ministra obrane Republike Hrvatske gospodina Ante Kotromanovića vojarna u Vinkovcima nosi ime “Vojarna 5. gardijske brigade slavonski sokolovi”.

Veterani 5. gardijske brigade “Sokolovi” i pripadnici gardijske oklopno-mehanizirane brigade (GOMBR) su prije svečanosti preimenovanja vojarne položili vijence i upalili svijeće kod spomen obilježja poginulim pripadnicima 5. gardijske brigade i na taj način odali dužno poštovanje svojim poginulim suborcima. U molitvi, koju je predvodio vojni kapelan velečasni Alojz Kovaček, sjetili smo se svih naših poginulih, nestalih i umrlih suboraca.

Ploču s novim nazivom vojarne otkrili su zapovjednik GOMBR brigadir Davor Tretinjak i predsjednik Udruge veterana 5. gbr “Sokolovi” Zoran Marunček. Na sve okupljene, na one koji su nekada bili u ovoj vojarni, na one koji su u njoj sada, kao i na one koji će ubuduće boraviti i raditi u njoj, vlč. Alojz Kovaček je zazvao Božji blagoslov.

“Mi smo ponosni što će od sada vojarna nositi ime naše brigade, to budi osjećaje i evocira uspomene na dane provedene u Domovinskom ratu te ostavlja trajno nasljeđe budućim generacijama Hrvatske vojske”,

istaknuo je Zoran Marunček, predsjednik Udruge veterana 5. gardijske brigade “Sokolovi” iz Vinkovaca.

Nakon svečanosti za sve nazočne i građane grada Vinkovaca upriličen je TT zbor.

 

Foto: braniteljski.hr

 

O autoru

Braniteljski

Portal Braniteljski.hr posvećen je i namijenjen svim braniteljima Domovinskog rata te onima koji žele naučiti nešto više o procesu koji je doveo do osamostaljenja i stvaranja neovisne Republike Hrvatske.