Novosti

100% ZA HRVATSKU

s1

Danas u Hrvatskom saboru branitelji su Leki ponovili svoje zahtjeve te izjavili da su nakon izvršenja prvog zahtjeva spremni razgovarati. Nakon 15 minuta provedenih u Saboru  oko 1000   hrvatskih ratnih vojnih invalida i branitelja  uputilo se prema Ministarstvu branitelja.

Danas u Hrvatskom saboru branitelji su Leki ponovili svoje zahtjeve te izjavili da su nakon izvršenja prvog zahtjeva spremni razgovarati.  Nakon 15 minuta provedenih u Saboru  oko 1000   hrvatskih ratnih vojnih invalida i branitelja  uputilo se prema Ministarstvu branitelja.  Predsjednik udruge  100% invalida Đuro Glogoški poručio je predsjedniku Vlade i Države  da je ova „šačica branitelja“  spremna doći na Markov trg i na Trg bana Josipa Jelačića kad ih se pozove.

 Zahtjeve iznosimo u cijelosti:

Branitelji okupljeni u mirnom prosvjedu ne odustaju od svojih zahtijeva: Smjene ministra Predraga Matića, njegove zamjenice gđe. Vesne Nađ i savjetnika Bojana Glavaševića;

Obrazloženje:

1.Ministar Matić već gotovo dvije godine ignorira zahtjeve branitelja  za dijalogom.

Na početku svog mandata imenovao je Savjet za branitelje kojeg čine predstavnici braniteljskih udruga. Savjet za branitelje trebao je omogućiti ministru Matiću direktnu komunikaciju s braniteljskom populacijom. Branitelji su pružili ruku suradnje nadajući se korektnom dijalogu i suradnji te zajedničkom rješavanju pitanja digniteta Domovinskog rata i hrvatskih branitelja. Na žalost, suradnja i dijalog nisu ostvareni te se ispostavilo da je ova gesta ministra bila manipulativna.

                Prvi prijedlog izmjena i dopuna Zakona kao radni materijal dostavljen je na uvid Savjetu branitelja 04.09.2012. godine kada je i održana prva rasprava o istom. Prilikom rasprave Vesna Nađ prezentirala je navedeni Zakon, njegove izmjene i dopune. Nakon toga, na drugoj sjednici Savjeta branitelja, članovi Savjeta očitovali su se na predložene izmjene i dopune, a poslije toga na zahtjev i prijedlog ministra održan je prošireni  sastanak s predstavnicima udruga te je ministar zatražio da se formira radno tijelo koje će aktivno sudjelovati u izmjenama i dopunama Zakona. 

Na žalost, iako su branitelji formirali tijelo te sastavili svoje prijedloge izmjena i dopuna Zakona, ministar je potpuno ignorirao branitelje te ih nikada poslije toga nije pozvao niti na jedan sastanak, niti im omogućio da iznesu svoje prijedloge.

Zbog  toga su hrvatski branitelji 16.05. 2014. napravili  1. Konvenciju hrvatskih branitelja gdje su javno u svojim zaključcima poručili Ministru Matiću  i svima  kojima dostojanstvo hrvatskih branitelja i Domovinskog rata ne znači ništa da takav odnos neće tolerirati.

Budući da se niti nakon konvencije i upućenih poruka ministar nije obratio braniteljima, branitelji su mu došli pred vrata ponovno iznijeti zaključke s konvencije.  

Apsurdno je da ministar branitelja ima komunikaciju sa svima osim sa hrvatskim braniteljima

Vesna Nađ, kao zamjenica ministra, direktno je odgovorna za sve politike koje provodi Ministarstvo branitelja.

Bojan Glavašević u svom kontroverznom govoru propituje se „Kako to da hrvatski branitelji boluju od čitavog niza malignih oboljenja, boluju od PTSP-a i drugih bolesti, a vojnici na strani Krajine nemaju prava i nemaju PTSP“.  Ovom izjavom uvrijedio je sve hrvatske branitelje stavljajući ih u isti kontekst sa vojnicima agresorske vojske, a posebno je uvrijedio sve obitelji branitelja čiji su članovi preminuli od malignih bolesti ili od posljedica PTSP-a.

Prema Studiji o pobolu i smrtnosti, koju je napravilo Ministarstvo branitelja, od 1998. do 2010. godine preminulo više branitelja nego što ih je poginulo u Domovinskom ratu, a najčešći uzrok smrtnosti su maligna oboljenja. Stoga je neprihvatljivo da savjetnik ministra nije upoznat sa studijom koju je izradilo Ministarstvo. Također je upitno da se on kao sociolog bavi pitanjima koji su u domeni drugih struka.

2.            Prilikom izrade strateških dokumenata Republike Hrvatske i programskih dokumenata  potrebnih za provedbu Kohezijske  politike EU,  propustili su zaštititi obrambeni i osloboditeljski Domovinski rat od relativizacije i izjednačavanja s velikosrpskom agresijom što je potpuno u suprotnosti s točkama i načelima Deklaracije o Domovinskom ratu. (Strategija borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti 2014. – 2020., Programski dokumenti potrebni za provedbu Kohezijske politike EU 2014. -2020.; Nacrt Partnerskog sporazuma, Nacrt Operativnog programa konkurentnosti i kohezije te Nacrt Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali; Nacionalna strategija za izjednačavanje mogućnosti osoba s invaliditetom).

3.            Ministarstvo branitelja dio svojih nadležnosti koja se tiču hrvatskih branitelja, u mandatu ovoga ministra , prebacuje na druga resorna ministarstva.

4.            Ministarstvo branitelja ne vodi brigu o braniteljima protiv kojih su podignute nepravedne optužnice u Srbiji i Republici Srpskoj

Njihovim vodstvom učinjene su ogromne štete stečevinama Domovinskog rata i hrvatskim braniteljima, a Ministarstvo branitelja, osim što je izgubilo predznak „hrvatskih“, izgubilo je dignitet i svrhu postojanja.

U razgovoru sa braniteljima saznajemo da je ovo  samo dio razloga i objašnjenja za smjenu navedenih osoba koji ukazuju na koji način se Ministarstvo branitelja i Ministar odnose prema Domovinskom ratu i braniteljima te da se  takvih razloga  može nabrojati na desetke. Hrvatskim građanima branitelji poručuju  da  prosvjeduju jer je ugrožen dignitet Domovinskog rata i dostojanstvo hrvatskog branitelja te mole sve da ne nasjedaju na političke spinove i na prebacivanje teme na prava branitelja. Branitelj nadalje iznose  da su pokušaje ministra Matića da se s ovako važnih pitanja skrene tema na prava i povlastice branitelja  očekivali te da su svjesni kolika i kakva PR mašineriju  stoji iza njega. Ističu da kao slijedeći korak očekuju medijske napade na pojedine osobe  koje su u ovim prosvjedima istaknutije. Uvijek kada se ne može napadati činjenicama i kada se nema vjerodostojne argumentacije, kreće se na diskreditiranje osoba, to je dobro uhodani spin političara. Političko prebacivanje braniteljima da su oni teret društva i više je nego degutantno. Branitelji su se borili za svoj narod i za budućnost hrvatske djece i kao uvijek do sada spremni su podnijeti dio krize, a jesu li to spremni podnijeti hrvatski političari.? 100%-tni invalidi  mjesecima i godinama čekaju na liječenje u toplicama kao i ostali građani RH, dok hrvatski političari za najmanju sitnicu odlaze liječiti se po stranim klinikama.

 Ovo nije Domovina za koju su se hrvatski branitelji borili i za koju su bili spremni dati svoj život. Ova je Domovina u kojoj se hrvatski građani muče preživjeti, platiti kredite i prehraniti djecu  dok s druge strane političari uživaju povlastice i ne osjećaju niti najmanji dio krize na svojim leđima – poručuju branitelji. s3s4s5s6s2

O autoru

Braniteljski

Portal Braniteljski.hr posvećen je i namijenjen svim braniteljima Domovinskog rata te onima koji žele naučiti nešto više o procesu koji je doveo do osamostaljenja i stvaranja neovisne Republike Hrvatske.