Novosti

Ante Deur danas u braniteljskom šatoru potvrđen kao savjetnik za branitelje od strane predsjednice Grabar-Kitarović

kolindadeur

Ante Deur častan je i pošten hrvatski branitelj za kojega se ne vežu nikakve afere i koji svojim djelovanjem kroz Zbor udruga veterana hrvatskih gardijski postrojbi konstantno ukazuje na probleme vezane uz odnos prema Domovinskom ratu i braniteljskoj populaciji.

Iako su se ovih dana mogle čuti razne špekulacije o ukidanju savjetničkog mjesta za branitelje i osnivanju predsjedničinog Savjeta za branitelje, koji bi kao vanjsko savjetodavno tijelo imalo daleko manji značaj nego mjesto savjetnika, danas u braniteljskom šatoru na adresi Savska 66 je potvrđeno da je Ante Deur imenovan savjetnikom za branitelje.

Ovim činom predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je iskazala visoko poštovanje prema braniteljskoj populaciji posvetivši im značajan dio svojega prvoga dana na predsjedničkoj dužnosti, a posebice je iskazala razumijevanje za prosvjede koji su u tijeku. Ukazavši povjerenje branitelju koji nije član nijedne stranke, već su ga izabrali branitelji, predsjednica je još jednom pokazala da cijeni i poštuje branitelje i njihov izbor.

Ante Deur častan je i pošten hrvatski branitelj za kojega se ne vežu nikakve afere i koji svojim djelovanjem kroz Zbor udruga veterana hrvatskih gardijski postrojbi konstantno ukazuje na probleme vezane uz odnos prema Domovinskom ratu i braniteljskoj populaciji. Također, Ante svojim respektabilnim ratnim putem dokazuje da je u stanju boriti se za svoje suborce i u miru onako kako je to činio i u ratu. S nepunih 20 godina priključio se obrani Domovine te prošao ratišta od Slavonije do Južnog bojišta. U Vukovaru je ostao do posljednjeg dana te se nakon pada Vukovara tri dana probijao kroz kukuruze do Vinkovaca. Nakon svih strahota koje je doživio kao vukovarski borac, nastavio je aktivno sudjelovati u obrani Domovine sve do završetka rata.

Ante je ponosni otac sedmero djece, no bez obzira na zahtjevnu obiteljsku situaciju, svakodnevno ulaže vrijeme i energiju za svoje suborce kroz rad u udruzi, no i kroz mnoge druge aktivnosti vezane uz braniteljsku populaciju.

Njegovi suborci puni su riječi hvale i ističu kako ga je u ratu odlikovala iznimna hrabrost, ali i racionalnost, te nadodaju kako su mu to i danas najistaknutije karakteristike.

„Ante je osoba koja ima stav i koja se ne libi taj stav izreći, a u situacijama stresa zna stati na loptu i racionalno promisliti o daljnjim koracima.“

Uz to, kod njega posebno cijene timski duh koji potiče te kojem je i sam sklon. Kao predsjednik ZUV HGP-a ne postavlja se autoritativno, već uvijek rješenja traži kroz zajedničke odluke, uvažavajući i cijeneći mišljenje svojih suradnika.

Ante je izjavio da je ovo za njega posebna čast, ali i velika odgovornost, te da mu je prvenstvena zadaća da svojim radom utječe na povrat dostojanstva Domovinskog rata i branitelja. Nadalje, naglasio je da se nada kako se od sada nadalje više neće dogoditi da se Domovinski rat imenuje građanskim te da se branitelje omalovažava i ponižava.
Ovaj potez predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović mogao bi biti prekretnica u odnosu političkih elita prema braniteljskoj populaciji, a samim time i prema Domovinskom ratu.

O autoru

Braniteljski

Portal Braniteljski.hr posvećen je i namijenjen svim braniteljima Domovinskog rata te onima koji žele naučiti nešto više o procesu koji je doveo do osamostaljenja i stvaranja neovisne Republike Hrvatske.