Novosti

18. memorijalno-revijalni turnir u SKEET-u “Ante Šaškor Brada”

8. rujna 2018. godine u Zvečanjima će se održati 18. izdanje memorijalno-revijalnog turnira u SKEET-u u spomen na 23. obljetnicu smrti stožernog brigadira Ante Šaškora – Brade.

Ante Šaškor rođen je pored Omiša u selu Čišla, gdje je do rata živio sa svojom obitelji. Na samim počecima Domovinskog rata dobrovoljno pristupa pričuvnom sastavu MUP-a RH u sklopu IX. policijske postaje Omiš. Svoj ratni put nakon osnivanja OS RH 1991. godine nastavlja kao zamjenik i zapovjednik pješačke bojne u redovima 4. gardijske brigade.

Kada su pod zapovjedništvom generala Ante Rose osnovane specijalne postrojbe Generalnog stožera OS RH, Ante Šaškor postavljen je za zapovjednika bojne “Alfa”, da bi krajem 1992. godine prešao u bojnu “Zrinski” pod zapovjedništvom Miljenka Filipovića, s kojim je do pogibije dijelio ratni put.

Odlukom dr. Franje Tuđmana, 25. veljače 1994. godine ustrojen je Prvi hrvatski gardijski zbor, čijem je sastavu pridružena i bojna “Zrinski”. Brigadir Šaškor postavljen je na dužnost načelnika stožera te time postao zamjenik zapovjednika najelitnije postrojbe HV-a.

Njegova je postrojba ostala zapamćena diljem Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a suborci ga se sjećaju kao plemenita čovjeka i uzornog zapovjednika. U čast svemu što je učinio za specijalne postrojbe HV-a te u spomen na njegova djela i junaštvo u Domovinskom ratu, 10. studenog 2017. godine delnička vojarna, koja je višegodišnje sjedište Bojne za specijalna djelovanja, preimenovana je u vojarnu “Stožerni brigadir Ante Šaškor”.

U jednoj od posljednjih akcija HV-a, svoj je život dao pri oslobađanju prometnice Jajce-Šipovo na planini Vitorog 12. rujna 1995. godine.

U spomen na taj dan, i ove će se godine održati turnir u SKEET-u u Sportskom centru “Ante Šaškor Brada” pod pokroviteljstvom Splitsko-dalmatinske županije, grada Splita te općina Dugi rat, Šestanovac i Zadvarje. Događaj organizira HVIDRA Omiš, a u nastavku možete pročitati raspored odvijanja programa:

Subota, 8. rujna:

  • 9:00 – misa zadušnica (crkva sv. Nikole Ostrvica-Čišla)
  • 9:45 – polaganje vijenaca na grob Ante Šaškora Brade
  • 10:00 – okupljanje na strelištu
  • 10:30 – pozdravni govor i otvaranje natjecanja
  • 11:00 – početak natjecanja
  • 13:00 – proglašenja pobjednika i dodjela pokala; domjenak.

FOTO: Hrvatsko nebo

O autoru

Ines Herceg