Povijest Važni datumi

15. siječnja – Međunarodno priznanje Republike Hrvatske

priznanje hrvatske

Dan 15. siječnja se obilježava kao Dan međunarodnog priznanja Hrvatske, kada je 1991. Republika Hrvatska priznata kao neovisna država od strane Europske zajednice i drugih država. Međunarodno priznanje Hrvatske je postupno uslijedilo nakon proglašenja neovisnosti Republike Hrvatske 25. lipnja 1991. Istog dana razdruživanje je proglasila i Slovenija. Narednoga dana su se novosamostalne države uzajamno priznale. Hrvatska je 15. siječnja 1992. postala međunarodno priznata zemlja. Hrvatsku je prvi priznao Island, 19. prosinca 1991. Vatikan je priznao Hrvatsku 13. siječnja, a San Marino 14. siječnja 1992. Dana 15. siječnja 1992. Hrvatsku su za redom priznale: Belgija, Velika Britanija, Danska, Malta, Austrija, Švicarska, Nizozemska, Mađarska, Norveška, Bugarska, Poljska, Italija, Kanada, Australija, Francuska, Finska, Švedska. To su već prije učinile osim Svete Stolice, San Marina, Islanda i Njemačka i slijedeće države: Estonija, Litva, Latvija, Slovenija, i Ukrajina. Dan poslije velikog međunarodnog priznanja našu domovinu su priznale: Argentina, Češka, Čile, Lihtenštajn, Novi Zeland, Slovačka i Urugvaj. 

Vatikanska diplomacija je na inicijativu velikoga pape Ivana Pavla II, kao prva u svijetu, još 3. listopada 1991. godine najavila da radi na hrvatskome međunarodnom priznanju. Njemačka je priznanjem Hrvatske još 18. prosinca 1991. godine, ali kao članica NATO-a, predvođena tadašnjim ministrom vanjskih poslova Hans-Dietrich Genscherom pokrenula nezaustavljivu diplomatsku akciju među ostalim tadašnjim članicama Europske zajednice. Kada su ostale zemlje te organizacije, današnje Europske unije, priznale Zagreb, Bonn je istodobno s njim već potpisao protokol o uspostavi diplomatskih odnosa. Rusija je Hrvatsku priznala u veljači, Japan u ožujku, SAD u travnju, a Indija u svibnju 1992.

Prva azijska država koja je priznala Hrvatsku bio je Iran 15. ožujka 1992., a afrička Egipat 16. travnja 1992. Hrvatska je primljena u Ujedinjene Narode 22. svibnja 1992., a  do 31. prosinca 1995. Hrvatsku su priznale 124 države. Toga dana dobar dio svjetskih zemalja potvrdio je Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti te je priznao odluku Sabora RH o neovisnosti. Republika Hrvatska postala je realnost međunarodne zajednice i u nju se etablirala kao ravnopravna demokratska zemlja. Priznanje je Hrvatska dočekala u vrijeme Domovinskog rata, kada je gotovo trećina zemlje bila pod okupacijom tadašnje JNA i srpskih pobunjenika, a na svoje je međunarodno priznate granice izašla tek šest godina kasnije, nakon oslobodilačkih akcija hrvatske vojske Bljeska i Oluje te mirne reintegracije istočne Slavonije i Podunavlja. 

O autoru

Braniteljski

Portal Braniteljski.hr posvećen je i namijenjen svim braniteljima Domovinskog rata te onima koji žele naučiti nešto više o procesu koji je doveo do osamostaljenja i stvaranja neovisne Republike Hrvatske.