Na današnji dan

14. listopada: Oslobođeno selo Bujavica

Bujavica

Na današnji dan 1991. godine pripadnici kutinske 56. bojne, ZNG-a Čazma i jedinice MUP-a za specijalne namjene oslobodili su selo Bujavica, službeno prvo oslobođeno selo u Domovinskom ratu.

Na današnji dan 1991. godine pripadnici kutinske 56. bojne, ZNG-a Čazma i jedinice MUP-a za specijalne namjene u združenoj su akciji oslobodili su selo Bujavica (novljansko ratište), službeno prvo oslobođeno selo u Domovinskom ratu.

„To je bila jednostavno instinktivna akcija. Svi su išli sa srcem i željom da se nešto desi. Ne da oni stalno nas svakodnevno gađaju. Tako se okrenula situacija. Mislim da je operacija oslobađanja Bujavice strahovito puno značila
za kompletnu situaciju na novljanskom ratištu. Mislim da su se njihovi planovi na zapadnoslavnskom ratištu izjalovili
definitivno.“ prisjetio se zapovjednik I. satnije 56. Samostalne bojne Kutina, Zdenko Vugrinović.

U večernjem dnevniku tog dana javljeno je kako je Bujavica prvo oslobođeno mjesto u Domovinskom ratu, a i danas se tako drži što i fotografija table.

Bujavica 1

No ipak, to nije prvo oslobođeno mjesto u Domovinskom ratu. Bilo je sela oko Daruvara (Miljanovac, Gornja Vrijeska), Pakraca (Toranj, Gornja Obrijež) te još nekoliko primjera poput mjesta Brlog oslobođenog u operaciji “Medvjed” (okolica Otočca) koja su ipak oslobođena nešto ranije.

Ovime ne želim umanjiti značaj oslobađanja Bujavice, nego ukazati na činjenicu da su hrabri branitelji već bili provodili uspješne akcije oslobađanja i prije spomenutog događaja koji je bez sumnje vrlo značajan.

Izvor: Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat

O autoru

Braniteljski

Portal Braniteljski.hr posvećen je i namijenjen svim braniteljima Domovinskog rata te onima koji žele naučiti nešto više o procesu koji je doveo do osamostaljenja i stvaranja neovisne Republike Hrvatske.