Na današnji dan

13. listopada: pokušaj proboja prema Vukovaru

proboj vukovar

Na današnji dan 1991. godine započeo je pokušaj proboja prema opkoljenom Vukovaru koji je završio porazom hrvatskih snaga.

Na današnji dan 1991. godine započeo je pokušaj proboja prema opkoljenom Vukovaru koji je završio porazom hrvatskih snaga.

Nakon što neprijateljske snage na početku 10. mjeseca uspjevaju zauzeti Cerić i Marince jedina preostala komunikacija između Vukovara preko Bogdanovaca sa ostatkom Hrvatske bila je presječena.

Svjesni što to znači u Glavnom Stožeru započinju planovi na pokušaju proboja prema Vukovaru sa ciljem da se oslobađanjem Marinaca i spajanjem sa snagama koje su branile Bogdanovce pomognu samom gradu Vukovaru.

Na jučerašnji dan snage za napad koje su brojale oko 1000 vojnika dovedene su na početne pozicije i sve je bilo spremno za pokretanje akcije koja je započela u jutarnjim satima 13. 10. 1991. godine.

Operacija je tekla uspješno i do podneva su snage HV i specijalne policije došle pred Marince koje je agresor zbog jakih napada napustio, no tada dolazi do kaosa jer su taktičkom pogreškom kao podrška našima poslani tenkovi i dolazi do zapovjedi da se operacija prekida i naređeno je povlačenje snaga.

U ovoj bitci život je izgubilo 12 heroja Domovinskog rata među kojima su Tomislav Vinković, Mato Živić, Adam Pavičić, Zdravko Špalj, Nikola Bogojević, Antun Haban, Zdenko Bogdan, Nenad Rezić, Zoran Čuljak…

Izvor: Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat

O autoru

Braniteljski

Portal Braniteljski.hr posvećen je i namijenjen svim braniteljima Domovinskog rata te onima koji žele naučiti nešto više o procesu koji je doveo do osamostaljenja i stvaranja neovisne Republike Hrvatske.