Novosti Udruge

Završetak provedbe programa “Zajedno sa Rodama“

Udruga specijalne jedinice policije „RODA“ Varaždin, dana 31. svibnja 2023. godine, završila je sa provedbom treće, ujedno i posljednje godine provedbe trogodišnjeg programa financiranog od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike pod nazivom Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga koje pružaju udruge, a kojeg USJP „RODA“ provodi pod nazivom “Zajedno sa Rodama“.

Program je bio namijenjen braniteljima i članovima njihovih obitelji s ciljem prevencije institucionalizacije i povećanja socijalnog uključivanja korisnika. U program su bile uključene braniteljske i civilne udruge s područja Varaždinske i Međimurske županije. Program se sastojao od tri skupine radionica koje su se održavale u svrhu pružanja psihosocijalne pomoći hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji, informatičkog opismenjavanja te izobrazbe predstavnika organizacija civilnog društva, a koje su izvodili kompetentni vanjski suradnici za pojedino područje.

Partnerske organizacije u izvođenju ovog programa bili su Planinarsko društvo „Grebengrad“ te Varaždinska županija. Iste su osiguravale adekvatan prostor za provedbu radionica.

Sukladno kreiranom planu i programu aktivnosti tokom tri provedbene godine, provedeno je ukupno trideset pet radionica, a u program je bilo uključeno stotinu korisnika, a uključivali su predstavnice/ce udruga, ratne pripadnike/branitelje i članove njihovih obitelji, te zaposlenice Udruge SJP „RODA“.

Tokom treće, posljednje provedbene godine održane su četiri psihosocijalne radionice pod vodstvom vanjske suradnice Emilije Hlišć, mag.psych na temu: Briga za mentalno zdravlje, Jačanje samopoštovanja, Asertivna komunikacija i Psihologija ličnosti. Radionice su poslužile kako bi korisnicima skrenulo pažnju na brigu o vlastitom mentalnom zdravlju, ali i da su u mogućnosti prepoznati osobu sa problemima. Korisnici su bili u mogućnosti tražiti i individualnu pomoć sa vanjskom suradnicom Udruge na programu,  Emilijom Hlišć.

Informatičke radionice održao je vanjski suradnik Nikola Turčin, bacc.inf. Kroz četiri informatičke radionice tokom posljednje godine provedbe programa korisnici su imali prilike naučiti koristiti se uredskim alatima za lakšu svakodnevnu komunikaciju i snalaženje na Internetu, napredno se koristiti Internetom i izraditi jednostavnu web stranicu kao i Facebook stranicu, te su ujedno imali priliku ponoviti naučeno znanje sa svih provedbenih godina kroz praktični dio i zadatke.

Kroz suradnju sa velikim brojem udruga, klubova, organizacija i slično putem izobrazbe članova, predstavnika ili uposlenika udruga nastojala se poboljšati kvaliteta rada kako naše udruge, tako i drugih, tako su korisnici kroz tri radionice upoznati s pojmom poduzetništva, što je financijska pismenost i kako upravljati budžetom, kako osobnim tako i onim kojim raspolažemo kao udruga. Navedene radionice pokazale su se iznimno korisnim za udruge koje su tek nedavno ušle u svijet projekata i natječaja. Predstavnike udruga kroz radionice vodila je Ida Maček, bacc. oec.

Putem informatičkih radionica korisnici su usavršili svoje znanje u naprednim informatičkim alatima, putem psihosocijalnih radionica korisnici su potaknuti na rad na sebi i svom mentalnom zdravlju, te kroz izobrazbu udruga civilnog društva omogućili smo članovima, predstavnicima i uposlenicima udruga da steknu neka nove vještine i znanja o poduzetništvu i upravljanju vlastitim financijama.

O autoru

identitet.hr