Novosti

Zavjetno hodočašće hrvatskih branitelja i mladeži Gospi Bapskoj

8. rujna 2018. godine održat će se prvo zavjetno hodočašće hrvatskih branitelja i mladeži Gospi Bapskoj (Bapska – grad Ilok).

Događaj će biti pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, a u pripremi i organizaciji projekta sudjeluju Nikola Tarle, predsjednik Humanitarno-kulturnog braniteljskog centra Vukovar, Zoran Marunček, predsjednik Udruge veterana 5. gardijske brigade „Sokolovi“, Ljiljana Poje, predsjednica Udruge „Braniteljice Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije“ i Dražen Pilić-Kapara, predsjednik Kulturno-športske braniteljske udruge.

Ovim se događajem želi povezati braniteljske udruge na jedinstvenom projektu hodočašća manje poznatom svetištu, ali i osvijestiti povijest te kulturna vrijednost Bapske.

Naime, Bapska je tijekom Domovinskog rata u listopadu 1991. godine doživjela prvi val deportacije hrvatskog stanovništva temeljem tzv. „vojnog referenduma“. Potpisnik je bio general-major Dragoljub Aranđelović, koji je 2001. godine, među ostalim, osuđen na zatvorsku kaznu zbog zločina počinjenih u Bapskoj – ubojstva neutvrđenog broj civila, rušenja crkve, banke, pošte, mjesnog ureda, zgrade “Agrokomerca” te zgrade “Vupika”.

Drugi val iseljavanja iz Bapske dogodio se u ožujku 1992., a treći 1993. godine. Prisilne migracije nastavljene su do 1995. godine, a iseljavanjem hrvatskog stanovništva naziv Bapska zamijenjen je nazivom Arkanovo. Završetkom rata, hrvatsko se stanovništvo u jednom dijelu vratilo u Bapsku, a danas ondje živi oko 700 stanovnika.

Prvim zavjetnim hodočašćem Gospi Bapskoj nastojat će se aktualizirati ovo pomalo zaboravljeno svetište, a na događaju se očekuje oko 1500 hodočasnika iz cijele Hrvatske, ali i šire. Protokol prema kojem će se odvijati hodočašće dostupan je u nastavku:

8. rujna 2018. godine:

9:30 – polaganje vijenaca na spomenik poginulim braniteljima iz Bapske

10:00 – petrinjska pukovnija u crkvi sv. Jurja preuzima slike Gospe Bapske – procesija

11:00 – sveta misa u atriju crkve BDM na Bapskoj

13:00-15:00 – ručak za sudionike na nogometnom igralištu NK Hajduk – Bapska

15:45 – devedeseta obljetnica osnutka NK Hajduk – Bapska: padobranci Aero kluba Borovo donose na nogometno igralište poklon od HNS-a

16:00 – nogometna utakmica između NK Hajduk – Bapska i reprezentacije Hrvata iz Vojvodine

19:00 – nastup folklornih skupina

21:00 – glazbeno-zabavni program i vatromet.

FOTOURV 1. GBR “Tigrovi”

O autoru

Ines Herceg