Novosti

VIDEO: Poruka fra Marija Knezovića hrvatskim braniteljima

framarioknezovic

Fra Knezović naglasio je kako naši branitelji već mjesec dana stoje na hladnoći tražeći svoja prava, a ne privilegije, a iz svoje poruke izuzeo je tzv. lažne branitelje i dezertere. Poručio je kako njega zanimaju istinski branitelji…

27. studenog 2014. god. na YouTubeu objavljena je snimka fra Marija Knezović koji se, na njihov osobni zahtjev, obratio poštovanim hrvatskim braniteljima. Uz uobičajeni blagoslov na početku svoje poruke, fra Mario Knezović zahvalio je hrvatskim braniteljima što su mu omogućili tu čast te što su se isto tako hrabro i s ljubavlju borili za svoju Domovinu.

Fra Knezović naglasio je kako naši branitelji već mjesec dana stoje na hladnoći tražeći svoja prava, a ne privilegije, a iz svoje poruke izuzeo je tzv. lažne branitelje i dezertere. Poručio je kako njega zanimaju istinski branitelji: oni s puškama u ruci i krunicama oko vrata koji su s najvećom ljubavlju branili Domovinu. Fra Knezović drži kako nema smisla raspravljati o tome tko su lažni branitelji jer svatko od nas duboku u srcu zna što smo radili i gdje smo bili u tim danima. Poseban naglasak stavio je na preminule hrvatske branitelje, koji su prema propovijedi biskupa Mate Uznića u Vukovaru na dan pada Grada, heroji, dok na one žive zaboravljamo. Te su riječi posebno odzvonile i u poruci fra Knezovića koji se isto tako zapitao kako je moguće da nam živi branitelji predstavljaju teret, a mrtvi heroje.

Učestala samoubojstva hrvatskih branitelja fra Knezović objašnjava i nama koji smo i sami digli ruke od njih. Fotelje branitelja nekada su bile u rovovima, a danas u šatorima, smatra fra Knezović. Tko će jednom ocu vratiti kćer koja ga više ne prepoznaje, pita se. Je li moguće hrvatskom branitelju koji je izgubio vidi i sluh i koji ima unakaženo lice nadomjestiti gubitak kćeri materijalnim stvarima?

Fra Knezović upozorava nas kako ne smijemo suditi branitelje prema materijalnim sredstvima, već prema ljubavi koja ih je u onim danima vodila. Za njega su hrvatski branitelji zalog budućnosti, a njegovu poruku ljubavi hrvatskim braniteljima u cijelosti možete pogledati na priloženom videu.

Fra Mario Knezović rođen je 1973. god. u Posušju. Filozofsko-teološki fakultet završio je u Zagrebu 1999. god. uz istodobno pohađanje dopunskog fakulteta novinarstva i političkih znanosti. U franjevački red stupio je 1993. god, dok je za đakona zaređen u Detroitu 1999. god., a za svećenika u Chicagu 2000. god. Godinu đakonata proveo je u New Yorku, a vrativši se u svoju rodnu Hercegovinu još godinu dana djelovao je u Župi sv. Petra i Pavla u Mostaru. Za vrijeme boravka u Zagrebu fra Mario Knezović bio je jedan od osnivača Zavičajnog kluba hercegovačkih studenata te urednik časopisa Moj kamen.

Između 2000. i 2004. god. tajnik je Konferencije viših redovničkih poglavara Bosne i Hercegovine, dok 2001. god. postaje ravnateljem Informativnog centra Mir u Međugorju, a zatim i glavnim urednikom Radipostaje Mir Međugorje. Osim što učestalo djeluje kao autor i suautor u knjigama, piše u časopisama te biva suradnikom u više medija u Domovini i izvan nje, fra Knezović je autor i redatelj dokumentarnog filma Didovina. Danas se nalazi u svećeničkoj službi u Širokom Brijegu, a poseban naglasak stavlja na rad s mladima, uređuje i vodi emisije na Radiopostaji Mir Međugorje, a povremeno održava i seminare i duhovne obnove u Domovini i svijetu.

O autoru

Braniteljski

Portal Braniteljski.hr posvećen je i namijenjen svim braniteljima Domovinskog rata te onima koji žele naučiti nešto više o procesu koji je doveo do osamostaljenja i stvaranja neovisne Republike Hrvatske.