Novosti

Trešćec, Glogoški i Tolić složni da se oko novoga zakona nešto sprema

p22

Presicu su vodili Tihomir Trešćec, predsjednik Zajednice udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a Republike Hrvatske, Đuro Glogoški, predsjednik Udruge stopostotnih HRVI prve skupine te Ivan Tolić, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a grada Zagreba.

27. studenog 2014. godine u braniteljskom šatoru ispred Ministarstva branitelja održana je presica za novinare. Presicu su vodili Tihomir Trešćec, predsjednik Zajednice udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a Republike Hrvatske, Đuro Glogoški, predsjednik Udruge stopostotnih HRVI prve skupine te Ivan Tolić, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a grada Zagreba.

Trešćec je pozdravio sve prisutne te je istaknuo kako Zajednica udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a Republike Hrvatske čak prije spontanog okupljanja branitelja ispred Ministarstva prva informirala i upozoravala Ministarstvo na nepravilnosti i nepravde koje se spominju u Zakonu o hrvatskim braniteljima.

Ministarstvu su se obratili već 2012. godine prilikom najava o izmjenama i dopunama spomenutog zakona te su upozorili da se braniteljima s PTSP-om to ne priznaje, iako je znanstveno dokazano da se PTSP može pojaviti i na desetke godina kasnije nakon traumatskog iskustva. Ministarstvo se na ove apele nikada nije oglasilo, a apeli i pisma su poslana i na sve institucije ove države, počevši od Sabora, Vlade, zastupničkih domova i slično.

Trešćec je iznio pred okupljenima točke na kojima Zajednica udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a inzistira. Među njima se našao zahtjev o ustavnom zakonu o pravima branitelja iz Domovinskog rata koji će biti donešen konsezusom struke, hrvatskih branitelja i svih parlamentarnih stranaka, potom ukidanje administrativnih rokova za podnošenje zahtjeva za ostvarenje statusa HRVI-ja po osnovi bolesti, u prvom redu psihičke bolesti. Među ostalim, Trešćec je zatražio i da se braniteljima kojima se u potupku vještaćenja utvrdi umanjenje ili gubitak radne sposobnosti zbog bolesti ili ratne traume omogući pravo na braniteljsku mirovinu, a što se tiče onih branitelja koji su u nemogućnosti živjeti samostalno da se osposobe hoteli u kojima bi oni adekvatno bili smiješteni i primali njegu.

Glogoški se osvrnuo na događaje 26. studenog, kada se sa predstavnicima braniteljskih udruga otišao sastati u Saboru sa Odborom za ratne veterane. Oni su tražili da se prolongira stupanje zakona na snagu jer branitelji nisu sudjelovali u krojenju toga zakona, no njihov zahtjev je bio odbijen.

„Tražili smo da se (Zakon) prolongira na šest mjeseci jer je ministar Mrsić rekao da će doći do izdavanja novih rješenja. Očito je da se nešto priprema, ali kako je zaključak Odbora jučer bio da ne prihvaćaju prolongiranje zakona uz osnivanje povjerenstva, postalo je jasno da iza toga nešto ipak stoji. Ministar je jučer tvrdio da neće doći do smanjivanja mirovina, no udruge iz Domovinskog rata su tražile da se dostave projekcije izračuna mirovina po novome zakonu – nitko od tih udruga nije dobio projekcije izračuna tih mirovina“, rekao je Glogoški.

Zaključio je kako se neće odustati od zahtjeva te kako su Matić, Nađ i Glavašević svojim činom pokazali kako su im fotelje važnije od života hrvatskih branitelja.

Ivica Tolić se ukratko osvrnuo na primjer SAD-a, gdje je nakon pogibije 30 ratnih veterana zbog neodgovarajuće njege, čelni čovjek za veterane podnio ostavku predsjedniku Obami. Usporedio je to sa slučajem Hrvatske, gdje je od rata do danas umrlo 34.000 branitelja te istaknuo kako se braniteljima onemogućuje adekvatno liječenje.

Snimku cijele presice poslušajte ovdje

O autoru

Braniteljski

Portal Braniteljski.hr posvećen je i namijenjen svim braniteljima Domovinskog rata te onima koji žele naučiti nešto više o procesu koji je doveo do osamostaljenja i stvaranja neovisne Republike Hrvatske.