Kultura Novosti

Varaždin: Predstavljanje knjige “Psihosocijalna prilagodba hrvatskih branitelja”

Nakon što je u prepunom Domu specijalne policije u Zagrebu održano premijerno predstavljanje knjige “Psihosocijalna prilagodba hrvatskih branitelja – individualna i društvena perspektiva“, knjiga će se predstaviti i u Varaždinu, i to u Studijskoj čitaonici Gradske knjižnice i čitaonice ”Metel Ožegović”, 19. veljače u 19:00.

Knjiga je nastala u koautorstvu tri psihologa: Sandre Šućurović, Igora Mikloušića i Martine Knežević, a predstavlja suradnju između Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, Udruge specijalne policije te Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi.

Ovo je djelo svojevrsni pionir u svome području, jer je jedno od rijetkih koje opsežno i na znanstveni način obrađuje temu uključivanja branitelja u društvo te daje konkretne preporuke za rad s braniteljskom populacijom, ali i svim budućim ratnim veteranima. Studija je rezultat istraživanja koje je provedeno sredstvima Ministarstva hrvatskih branitelja u periodu od 2013. do 2015. godine.

Na predstavljanju knjige govorit će autori, mag. psych. Sandra Šućurović i dr. sc. Igor Mikloušić. U nastavku donosimo dio recenzija koje su napisane o ovoj knjizi:

Knjiga Sandre Šućurović, Igora Mikloušića i Martine Knežević za mene je jedno od najugodnijih iznenađenja kada je riječ o stručnoj literaturi o hrvatskim braniteljima. Autori su koristeći znanstveni pristup detaljno i sveobuhvatno prikazali nekoliko vrlo značajnih tema vezanih uz hrvatske branitelje koje su logičnim slijedom povezane u cjelinu, povezujući prošlost, sadašnjost, ali i budućnost.

– prof. dr.sc. Marijana Braš

Ovo je knjiga koju javnost treba i iščekuje, a braniteljska populacija odavno zaslužuje. Na znanstveno utemeljen način knjiga skicira profil braniteljske populacije, baveći se istodobno deskripcijom njihovih stavova i mišljenja, ali i pokušajem da se njihovo ponašanje i doživljavanje stavi u okvir teorijskih promišljanja te ponude rješenja problema s kojima se suočavaju u društvu.

– prof. dr. sc. Goran Milas

O AUTORIMA KNJIGE:

Sandra Šućurović, mag. psych.

Završila je studij psihologije na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu 2014. godine. Od 1991. do 1995. godine sudjelovala je u obrani suvereniteta Republike Hrvatske kao pripadnica 1. gardijske brigade „Tigrovi“, 8. lakojurišne brigade i 1. HG Zdruga. Radila je u Ministarstvu obrane do 2004. godine. Dobitnica je Rektorove nagrade za ak. god. 2012./2013. za rad „Zadovoljstvo kvalitetom života hrvatskih branitelja“. Trenutno radi kao vanjski suradnik na Hrvatskom katoličkom sveučilištu te kao psiholog u području sporta, a uz to se aktivno bavi znanstvenim radom.

Igor Mikloušić, dr. sc.

Trenutno je zaposlen kao viši asistent u Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar. Diplomirao je psihologiju na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu 2006. kao prvi u generaciji, a 2014. stekao je doktorat iz psihologije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Područje interesa su mu psihologija ličnosti, evolucijska psihologija te psihologija moralnosti i suradnje. Od 2008. do 2009. sudjelovao je u istraživanju na projektu „Hrvatska vojska, hrvatsko društvo“ u kojemu je analizirao medijski sadržaj vezan uz Domovinski rat.

Martina Knežević, dr. sc.

Zaposlena je kao postdoktorandica na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu, gdje je i diplomirala psihologiju. Doktorat znanosti stekla je na interdisciplinarnom sveučilišnom poslijediplomskom znanstvenom studiju „Jezik i kognitivna neuroznanost“ Centra za poslijediplomske studije Sveučilišta u Zagrebu. Dobitnica je nekoliko stipendija, uključujući one Hrvatske zaklade za znanost, Fulbrightove stipendije i dr. 2013./2014. godine vodila je istraživanje pod nazivom „Socijalna kognicija u branitelja“ u sklopu projekta „Istraživanje psihosocijalnih čimbenika koji utječu na osnaživanje i podizanje kvalitete života hrvatskih branitelja“.

FOTO: URV 7. GBR “Puma”

O autoru

Ines Herceg