Heroji Domovinskog rata Na današnji dan

Rođen Marko Babić – junak Domovinskog rata

markobabic

Na današnji dan 1965. godine u Vukovaru je rođen Marko Babić, junak Domovinskog rata i pukovnik Oružanih snaga RH.

Nakon pohađanja osnovne i srednje škole u Vukovaru, odlazi raditi u Švicarsku, no u travnju 1991. godine vraća se u Domovinu kako bi pomogao u organizaciji i obrani Vukovara.

Priključio se hrvatskim braniteljima na Trpinjskoj cesti kao zamjenik zapovjednika 3. bojne 204. vukovarske brigade general-bojnika Blage Zadre, kojemu nije bio samo zamjenik, već i jedan od najbližih suboraca. Nakon što je Blago Zadro 16. listopada 1991. godine poginuo, postao je zapovjednikom obrane Borova Naselja.

Ostat će upamćen po tome što je u jednom danu uništio 14 tenkova na Trpinjskoj cesti, ali i po tome što je svojim suborcima pokazao uspješan način na koji se mogu boriti s tenkovima JNA. Naime, JNA je svoje tenkove slala u napad dvjestotinjak metara prije pješadije, a Babić je predložio da se tenkove propusti 50-100 metara unutar položaja, tako da ostanu okruženi s lijeve i desne strane hrvatskim braniteljima, koji su iz dvorišta kuća uništavali tenkove. Tako je Trpinjska cesta postala „grobljem tenkova“ za stotinjak oklopnih vozila tijekom obrane Vukovara.

Suborci su ga isticali kao skromna čovjeka koji im je osim zapovjednika i suborca, bio i uzor zbog svoje hrabrosti. Uz to su istaknuli kako nije iskazivao mržnju prema neprijatelju, iako su njegovi roditelji 14. rujna 1991. godine odvedeni iz Vukovara i ubijeni u selu Bobota s još 15-ak sugrađana.

Nakon pada Vukovara, iz grada je izašao u proboju, a do kraja rata aktivno je sudjelovao na svim bojištima sve do oslobođenja Hrvatske. Nakon rata, ostao je pripadnik Hrvatske vojske do 1997. godine, kada se časno skinuo.

Svoje je poslijeratno djelovanje usmjerio na prenošenje i rasvjetljavanje istine o Domovinskom ratu i obrani Vukovara. Tako je prikupljao materijale te okupio oko 300 hrvatskih branitelja kako bi kao producent i scenarist sudjelovao i doprinio snimanju dokumentarnog serijala „Heroji Vukovara“ Dominika Galića, koji je prikazao Vukovar kao grad heroj, ali i kao grad heroja.

Marko Babić napustio nas je 5. srpnja 2007. godine zbog posljedica moždanog udara, a pokopan je 9. srpnja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru.

O autoru

Ines Herceg