Domovinski rat Novosti

Obilježena 25. obljetnica obrane Novigrada i zadarskog zaleđa

10. veljače u Novigradu svečano je obilježena 25. obljetnica obrane Novigrada i zadarskog zaleđa, koju su i ove godine organizirali Općina Novigrad te Osnovna škola Novigrad.

Prisjetimo se, nakon uspješno izvedene VRO Maslenica ’93, pobunjeno srpsko stanovništvo i dobrovoljci iz Srbije krenuli su u žestoke protunapade, zbog čega su hrvatske snage kroz narednih mjesec dana vodile teške borbe. Žestoki udari počeli su u bitki za Kašić, no 4. i 3. gardijska brigada, uz velike žrtve, uspjele su obraniti Kašić, zbog čega su se neprijateljske snage usmjerile na Novigrad.

Područje Novigrada bilo je slabo pokriveno, a hrvatske su snage bile iscrpljene borbama. Stoga je odlučeno kako će se 1. postrojba 2. gardijske brigade “Gromovi” ubaciti na ratište. “Crne mambe” upravo su završile borbe na Dubrovačkom bojištu, stoga im krševit teren nije bio nepoznanica, a na novigradsko bojište stigli su u presudnom trenutku. Naime, zapovjednik na bojištu javio je kako se crta jedva održava i da je hitno potrebno ljudstvo koje će preuzeti položaje.

Nakon preuzimanja položaja, 11. veljače “Crne mambe” započele su okršaj s neprijateljem, koji je bio brojčano nadmoćniji. Osim toga, nisu to bili samo domaći pobunjenici i dragovoljci iz Srbije, već najelitnije postrojbe – Arkanovi “Tigrovi”, “Knindže” Kapetana Dragana, “Vukovi” s Vučjaka, Martićevci i drugi. Sukobi nisu prestajali dva tjedna, a gubici su se bilježili na obje strane.

Ipak, srpske snage bile su demoralizirane nemogućnošću napredovanja i velikim gubicima u svojim redovima, a uz to su zaprimili i obavještajne informacije o brojevnom stanju hrvatskih snaga koje brane Novigrad. Zbog toga su počeli s povlačenjem položaja te su završene borbe, a linije dostignute tijekom VRO Maslenica ’93 i navedenih sukoba, očuvane su do VRO Oluja.

Svoje su živote u obrani Novigrada i zadarskog zaleđa položili pripadnici 2. GBR “Gromova”: Dragutin Naglaš, Vlado Brebrić, Marijan Mikulin, Boris Krivačić i Ivan Cindrić.

Obilježavanje 25. obljetnice obrane Novigrada i zadarskog zaleđa započelo je kod spomenika poginulim pripadnicima Hrvatske ratne mornarice, a nastavilo se kod spomen-obilježja 2. gardijske brigade „Gromovi“ u Novigradu, i to kod spomen-ploče poginulim pripadnicima 145. brigade HV-a.

Prigodnim riječima prisutnima se obratio predsjednik URV 2. GBR “Gromovi” Ivan Krupec kao izaslanik ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda. Osim toga, govorio je i umirovljeni pukovnik Ivica Šafarić, jedan od zapovjednika i sudionika u obrani Novigrada. Uz molitvu za poginule hrvatske branitelje u Domovinskom ratu, obljetnicu su prigodnim recitacijama uveličale učenice OŠ Novigrad, a protokol obilježavanja vodio je umirovljeni ravnatelj OŠ Novigrad Joso Radošević.

Ovom prilikom, izaslanstva URV 2. GBR “Gromovi” i Udruge “Crne mambe” s lokalnim braniteljskim udrugama počast su odala poginulim hrvatskim braniteljima u Paljuvu, pripadnicima 3. GBR “Kune” u Kašiću,  4. GBR „Pauci“ kod „Zelenog hrasta“ u Islamu Latinskom  te 7. GBR „Pume“ na zajedničkom spomeniku poginulim hrvatskim braniteljima u Suhovarama.

FOTO: URV 2. GBR “Gromovi”

O autoru

Ines Herceg