Novosti

Ukrajinska ministrica za branitelje u posjetu Hrvatskoj

Ukrajinska ministrica za branitelje, Iryna Friz, je 16. svibnja započela svoj trodnevni radni posjet Ministarstvu hrvatskih branitelja.

Ministrica Friz se sastala s hrvatskim ministrom branitelja, Tomom Medvedom, kako bi razgovarali o organizaciji Ministarstava u njihovoj nadležnosti. Nakon sastanka se zajedno s državnom tajnicom Nevenkom Benić i otpravnikom poslova Veleposlanstva Ukrajine u Republici Hrvatskoj, Yaroslavom Simonovim, uputila prema Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju u Krapinskim Toplicama. Tijekom posjete se susrela s ravnateljicom bolnice, Željkom Žnidarić te doc.prim.dr.sc. Žarkom Bakranom, specijalistom fizikalne medicine i rehabilitacije mr.sc.dr. Ivanom Dubrojom, doktorom medicine specijalistom neurologom te Jasminkom Halužan, doktoricom medicine specijalisticom fizikalne medicine i rehabilitacije koji su predstavili postupke liječenja i rehabilitacije hrvatskih branitelja tijekom Domovinskog rata, uspostavljenu zdravstvenu skrb te iskustva u području medicinske rehabilitacije. Tijekom posjeta bolnici dogovorena je daljnja razmjena iskustava u području liječenja i medicinske rehabilitacije između Hrvatske i Ukrajine.

Nakon posjeta bolnici, u sjedištu Ministarstva su suradnici ministra Medveda ukrajinskoj ministrici prezentirali zakonodavni okvir sustava skrbi za hrvatske branitelje iz Domovinskog rata i članove njihovih obitelji, Nacionalni program psihosocijalne i zdravstvene pomoći sudionicima i stradalnicima Domovinskog rata, II. Svjetskog rata te povratnicima iz mirovnih misija, programe i projekte za branitelje i stradalnike Domovinskog rata te Hrvatski model traženja poginulih i nestalih osoba u oružanim snagama.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i ministrica za branitelje Ukrajine Iryna Friz potpisali su Memorandum o suradnji između dvaju ministarstava na području skrbi o braniteljima. Suradnja o razmjeni znanja i iskustava dogovorena je u području osiguranja prava i interesa branitelja i članova njihovih obitelji, osiguranju psihološke podrške, zapošljavanja i povećanja konkurentnosti na tržištu rada branitelja te poboljšanja informiranja branitelja o postojećim pravima, socijalnim uslugama i mogućnostima te drugim područjima od zajedničkog interesa.

Ministrica Friz zahvalila se na podijeljenom znanju i iskustvima koje će koristiti u nedavno ustrojenom ukrajinskom Ministarstvu za branitelje te naglasila kako su Ukrajina i Hrvatska slične po mentalitetu, ali i ratnom iskustvo i kako je potpisani Memorandum samo početak daljnje suradnje. Također je rekla kako će iskoristiti vrijedna iskustva Hrvatske i učinkovite programe čijim će smjerom krenuti. Ministar Medved odgovorio je kako sva iskustva, ideje i rješenja stoje na raspolaganju Ukrajini s ciljem potpore stvaranju ukrajinskog Ministarstva za branitelje te kako je Memorandum dobar temelj za promicanje suradnje između dviju zemalja.

 

IZVOR I FOTO: Ministarstvo hrvatskih branitelja

O autoru

Marijana Dangubic

Magistra politologije, radno iskustvo stjecala je kao volonter portala Studentski.hr, zatim u TV produkcijskoj kući, te kao zaposlenik Udruge Rast na različitim projektima usmjerenima na podizanje kvalitete života hrvatskih branitelja i promicanje vrijednosti Domovinskog rata. Trenutno radi kao voditelj EU projekta „Neurotrening i biomehanika pokreta“ koji provodi Udruga Rast, a od 2018. godine piše za portal Braniteljski.hr na kojem je bila i glavna urednica.