Udruge

Udruga veterana 7. gardijske brigade „PUMA“

udruga7 gtbr001

Udruga pripadnika 7. gardijske brigade „PUMA“ osnovana je 27. studenog 2005. godine. Razlog osnivanja Udruge je bio jasan: 7. gardijska brigada sa sjedištem u Varaždinu zbog reorganizacije Hrvatske vojske…

Opći podaci

Udruga pripadnika 7. gardijske brigade „PUMA“ osnovana je 27. studenog 2005. godine. Razlog osnivanja Udruge je bio jasan: 7. gardijska brigada sa sjedištem u Varaždinu zbog reorganizacije Hrvatske vojske spojena je s 2. gardijskom brigadom i na taj način je ukinuta. O toj se ratnoj brigadi, koja je ostvarila neke od najvećih uspjeha u Domovinskom ratu, ne zna mnogo. Zbog toga je jedan od glavnih ciljeva osnutka Udruge “Puma” čuvanje uspomena na slavnu Brigadu i na njene poginule pripadnike.

Drugi važan razlog osnutka Udruge je organizacijski. Pripadnici Brigade su iz svih krajeva Hrvatske, stoga je bilo nužno jedno mjesto gdje će svaki od bivših pripadnika Brigade dobiti osnovne i aktualne informacije o njihovim pravima te ih, koliko je to moguće, pravno i psihofizički savjetovati i pomagati. Jedan od važnih ciljeva osnutka Udruge je i očuvanje moralnog statusa i političkog digniteta što je posebno važno za sve pripadnike Brigade kako bi se što prije otklonile psihičke posljedice ratnih zbivanja.

Bivšim pripadnicima Brigade koji su pisali povijest i stvarali državu svojim sudjelovanjem, neobično je važno uključivati se u mirnodopske i demokratske procese u društvu i ne ostati po strani.

Predsjednik Udruge

Prvi predsjednik Udruge bio je Mirko Martinjak, dok je sadašnji predsjednik Robert Puja.

Ustrojstvo Udruge

Udruga je osnovana na način da je Skupština, koju čine svi članovi Udruge, najviše tijelo upravljanja. Slijedi Upravni odbor koji je izvršno tijelo Udruge i najviše tijelo upravljanja između dva zasjedanja Skupštine. Upravni odbor čini 11 članova, od kojih su 4 člana članovi po funkciji i to: predsjednik Udruge, zamjenik predsjednika Udruge, tajnik Udruge i blagajnik koje bira Skupština.

Nadzorni odbor Udruge sastoji se od tri člana koje bira Skupština. Časni sud sastoji se od tri člana koje bira Skupština. Glavni odbor Udruge tijelo je upravljanja sastavljeno od, po funkciji, svih članova Upravnog odbora, Nadzornog odbora, Časnog suda i svih predsjednika klubova Udruge.

Udruga djeluje na području Republike Hrvatske, a sjedište joj je u Varaždinu. S tim ciljem Udruga je osnovala Klubove koji nisu pravne osobe, a koji djeluju po županijama. Za sada postoje sljedeći klubovi: Bjelovarsko – bilogorski, Koprivničko – križevački, Krapinsko – zagorski, Međimurski, Osječko – baranjski, Zadarski, Zagrebački, Grad Zagreb i Požeško – slavonski.

Aktivnosti udruge

Pored redovitih aktivnosti Udruge, kao što su briga o obiteljima poginulih i preminulih pripadnika brigade te o bivšim pripadnicima brigade, bilo što se tiče pravne zaštite njihovih prava ili psihosocijalnoj pomoći, Udruga sudjeluje na svim važnijim obljetnicama vezanima uz Domovinski rat i stvaranje RH te organizira posjete, posebno u krajeve gdje je brigada bila na terenu te na taj način doprinosi širenju istine o Domovinskom ratu i vraćanju digniteta hrvatskih branitelja.

Udruga je bila posebno aktivna na promicanju imena i djela slavne 7. gardijske brigade “Puma” jer su članovi bili mišljenja da se u javnosti malo zna o brigadi. U tome su veliku potporu dali stanovnici sjeverozapadnih županija, lokalne vlasti, Ministarstvo branitelja te Glavni stožer oružanih snaga RH jer su bili istog mišljenja kao i članovi Udruge. U svezi s tim Udruga je pokrenula niz projekata kao što je izgradnja spomen obilježja na planinskom masivu Dinara, Velika Duvjakuša, trideset i jednom poginulom i nestalom pripadniku 7. gardijske brigade na Dinari te u blizini i spomen-dom, planinarsku kuću “Puma”.

U Varaždinu je na inicijativu Udruge imenovan Park 7. gardijske brigade Hrvatske vojske “Puma” u kojemu je Udruga uz pomoć donatora podigla spomen obilježje u čast nestalom i poginulim pripadnicima i 7. gardijskoj brigadi “Puma” i svim njenim pripadnicima.Isto tako Udruga od svog osnutka svake godine organizira Memorijal 7. gardijske brigade “Puma” u orijentacijskom trčanju koji je prerastao u međunarodnu utrku koji se boduje i za svjetski kup na što smo posebno ponosni. Udruga je osnovala povijesnu postrojbu 7. gardijska brigada “Puma” s kojom sudjeluje na Smotri povijesnih postrojbi te i na taj način čuva uspomenu na Brigadu.

Sve aktivnosti i projekte koje je Udruga provela ili provodi ne bi bili mogući bez suradnje sa ostalim srodnim Udrugama iz Domovinskog rata, Udrugama civilnog društva te lokalnom zajednicom. Ta suradnja govori da je Udruga na dobrom putu, da je postala cijenjena te da je važan čimbenik u javnom i društvenom životu šire zajednice.

U budućnosti Udruga planira nastaviti i proširiti svoju suradnju s ostalim organizacijama i udrugama civilnog društva, udrugama proisteklih iz Domovinskog rata te jedinicama lokalne uprave i na taj način očuvati moralni dignitet hrvatskih branitelja.

udruga7 gtbr01udruga7 gtbr010udruga7 gtbr02udruga7 gtbr03udruga7 gtbr04udruga7 gtbr05udruga7 gtbr08udruga7 gtbr09

O autoru

Braniteljski

Portal Braniteljski.hr posvećen je i namijenjen svim braniteljima Domovinskog rata te onima koji žele naučiti nešto više o procesu koji je doveo do osamostaljenja i stvaranja neovisne Republike Hrvatske.