Baština Izdvojeno Novosti

U potrazi za rješenjima – proslava Dana Zajednice Hrvata istočne Hercegovine u Zagrebu

U petak i subotu, 27. i 28. listopada 2023., u Velikoj je dvorani don Petra Šimića u sklopu crkve Svete Matere Slobode u Zagrebu dvodnevnim programom obilježen Miholjdan, dan Zajednice Hrvata istočne Hercegovine, u osobitome ozračju jer je prošle godine proslavljena 1000. obljetnica prvoga spomena Trebinjske i 700. obljetnica prvoga spomena Mrkanske biskupije.

Prvoga dana dvodnevnoga programa održan je simpozij posvećen 75. obljetnici života don Ivice Puljića, najistaknutijega suvremenoga hrvatskog povjesničara iz istočne Hercegovine, koji je obrađivao ključne teme za područje istočno od Neretve od antike (ubikacija biskupije Sarsenterum i municipija Diluntum), srednjega i novoga vijeka (povijest Trebinjsko-mrkanske biskupije, prijelazi katolika na pravoslavlje, stećci) do suvremene povijesti (Hercegovački ustanak 1875. – 1878. te stradanja Hrvata u Drugome svjetskom ratu i poraću) te je bio pokretačem i urednikom najvećega dijela monografija u ediciji Humski zbornik te mnogih drugih važnih knjiga i članaka. Na simpoziju je sudjelovalo osam izlagača. Ante Škegro posvetio je svoje izlaganje artefaktima na stolačkome području iz razdoblja antičke Sarsenterske biskupije, Stipe Kutleša govorio je o životu, radu i podrijetlu Ruđera Boškovića, Domagoj Vidović dotaknuo se zajedničkih istraživanja s don Ivicom Puljićem, Tomislav Jonjić (čije je izlaganje pročitano) pozabavio se hrvatskim političkim položajem uoči prvih izbora za Sabor BiH 1910., Josip Jurčević istaknuo je važnost žrtvoslovnih istraživanja don Ivice Puljića, Nada Prkačin obradila je sudbinu hercegovačkih izbjeglica u Požeštini tijekom Drugoga svjetskog rata, Stjepan Šterc istražio je demografske pokazatelje u istočnoj Hercegovini, a Mate Kovačević govorio o geostrateškom položaju toga kraja. Program je vodio predsjednik Zajednice Branko Mustapić više puta naglašujući čime je sve svoj zavičaj i hrvatsku historiografiju uopće zadužio don Ivica Puljić.

Drugoga dana programa predstavljeni su monografija Župa Hrasno, časopis Stolačko kulturno proljeće i pjesnička zbirka Mukline Ljube Krmeka. Opsežnu i grafički besprijekornu monografiju Župa Hrasno predstavio je don Milenko Krešić istaknuvši kako je župa s više od 4000 vjernika uoči Drugoga svjetskog rata danas pala na 335 župljana. Hrašanjski župnik don Vinko Raguž živopisno je opisao današnji život u župi, a neumski gradonačelnik Dragan Jurković govorio je o strategiji oživljavanja neumskoga zaleđa ključnoga za očuvanje hrvatskog nacionalnog prostora ne samo u Neumu nego i u jugoistočnoj Hercegovini uopće. Dugovječni časopis Stolačko kulturno proljeće, koji izdaje jedini preživjeli ogranak (stolački) Matice hrvatske u jugoistočnoj Hercegovini, ove godine posvećen Željku Ragužu, predstavili su Mladen Bošković, Mate Kovačević i Domagoj Vidović, a isti su predstavljači okupljenima približili pjesničku zbirku Mukline, desetu pjesničku zbirku Ljube Krmeka, jednoga od najizvornijih hrvatskih pjesnika ne samo istočne Hercegovine nego uopće. Na koncu se službenoga dijela programa okupljenima obratio stolački gradonačelnik Stjepan Bošković govoreći ne samo o projektima, nego i o trajnoj političkoj borbi za Stolac u kojoj je bitan svaki hrvatski glas te pozvavši istočnohercegovačke iseljenike da svojim suzavičajnicima u prapostojbini pomognu ostvarenjem vlastita glasačkoga prava. Ujedno se priključio neumskomu gradonačelniku Jurkoviću u pozivu da ne zaborave zavičaj. Raspravljački je ritam drugomu danu programa udarao novinar Mario Raguž.

Nakon službenoga dijela programa održana je svečana sveta misa koju je predslavio provincijal hrvatske salezijanske provincije i duhovnik Zajednice don Tihomir Šutalo nakon čega je uslijedila večera i druženje tijekom kojega su se članile teme otvorene tijekom dvodnevnoga programa. Osobita je vrijednost ove proslave Miholjdana simpozij posvećen iznimnomu svećeniku i povjesničaru don Ivici Puljiću koji je okupio istaknute pripadnike hrvatske znanstvene i javne scene te izravnost poruka neumskoga i stolačkoga gradonačelnika koja je na licu mjesta potaknula članove Zajednice na djelovanje. Stoga ovom prigodom čestitamo Zajednici i njezinu predsjedniku Branku Mustapiću na izvrsno organiziranoj proslavi Miholjdana te okupljanju ljudi koji nisu samo dijagnosticirali stanje, nego su ponudili i rješenja.

O autoru

Silva Kramer